Sanjina srećna ogledala putuju svetom!

Unikatna ogledala ukrašena školjkama, morskim zvezdama i kamenčićima rad mitrovačke umetnice Sanje Milivojević-Ribić oplemenjuju domove njenih prijatelja, ali i kupaca širom sveta.

-Sve je počelo sasvim slučajno iz moje jake unutrašnje potrebe da se samorealizujem i kao umetničko biće, a ne samo kao supruga, majka i domaćica. Duboko verujem u to da svaka žena nosi kreativnu notu u sebi, samo je potrebno da to ispliva iz nje. Od malena sam fascinirana kamenčićima i vodom, priča Sanja Milivojević-Ribić, spremajući radove za  nove izložbe.

Nema ničeg lepšeg, veli, od osećaja kada ste u vodi, a kroz nju gledate svoja stopala. Vodena površina je ogledalo, a ogledala su svuda po kući porodice Ribić. 

Crna, bela, zlatna, ukrašena pužićima, morskim zvezdama i ježevima, kamenčićima, užadima i staklićima svih boja.

-Imala sam sreće da celo leto provodim na moru i te su mi uspomene duboko urezane u svest. Od kad znam za sebe vučem za sobom kamenje svih boja i oblika. Znajući za tu moju pasiju prijatelji su i sami sa letovanja počeli da me zasipaju kamenčićčima i školjkama, te sad u ateljeu uvek imam spremno na tone materijala, koji samo čeka da bude umetničko delo, kaže Sanja.

Putujući po svetu i obilazeći umetničke galerije kao turista do sada nije srela ogledala kakva pravi. Najpre ih je stvarala za svoju dušu i poklanjala prijateljima u inostranstvu po čijoj želji je u ramove ugrađivala kamenčiće iz domovine. 

Ubrzo se za njih pročulo, pa je krenula i da ih pravi po porudžbi, a “srećna ogledala“, kako ih je nazvao jedan istoričar umetnosti, ubrzo  su počela da putuju svetom.

Do sada ih je Sanja napravila nekoliko  stotina,  izlažući ih  širom zemlje i regiona,  dok pedeset spremnih u njenom ateljeu u Laćarku čeka predstojeće izložbe.

-Radim kad mi dođe inspiracija, tada uletim u atelje i iz njega ne izbivam danima. Deca su velika, grade svoje karijere,  oni su sad već navikli na mamu umetnicu, dok mi suprug u ateljeu svesredno pomaže. Za jedno ogledalo potrebno mi je oko nedelju dana intenzivnog rada. Materijal najpre pripremim, izlakiram, po potrebi ofarbam i tada pristupam slaganju i lepljenju. Privlače me neobični oblici, a kritičari su već napravili podelu na muška i ženska, magična, feng-šui ogledala. Ma kako se zvala najvažnije mi je da usrećuju ljude,  poručuje  Sanja.