Saradnja Opštine Ruma i SPC i briga o kulturnom i duhovnom nasleđu

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić ugostio je danas u Gradskoj kući Njegovo Preosveštenstvo Episkopa sremskog g. Vasilija.

Predsednik Mančić je sa vladikom Vasilijem razgovarao o saradnji lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve, sredstvima koje će rumska opština obezbediti za obnovu verskih objekata, ali i o kupovini objekta u vlasništu Opštine(Glavna 150), za koji je zainteresovana Eparhija sremska i gde bi se mogao urediti dom za sremskog Episkopa i oformiti pravoslavna riznica u gradu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što smo danas u Gradskoj kući u Rumi ugostili našeg Episkopa sremskog gospodina Vasilija. Moram da istaknem da pored toga što je evidentna dobra saradnja na lokalnom nivou sa Srpskom pravoslavnom crkvom, imamo odličnu saradnju i sa samom Eparhijom Sremskom. Danas smo razgovarali o konkretnim stvarima, pre svega o zainteresovanosti Eparhije sremske za kupovinu objekta u Glavnoj 150. Mi smo voljni da tu lokaciju, koja u ovom momentu nije reprezentativna, damo na licitaciju, jer mi kao lokalna samouprava ne možemo svoju imovinu na drugi način da otuđimo sem licitacionim putem. Uz pomoć crkve i lokalne samouprave to bi mogao da bude jedan lep kutak. Sremska eparhija je zainteresovana za ulaganje i renoviranje i bolji izgled ne samo tog objekta nego i same ulice i našeg grada, a i svakako da će nam biti drago da nam episkop bude što češće gost, ali ne samo gost, već da bude i domaćin u našem gradu“, izjavio je predsednik Mančić.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski g. Vasilije se zahvalio na konstruktivnom razgovoru i konstatovao da je Ruma centralno mesto u Eparhiji kroz koju vode svi putevi.

„Tu sam već 35 godina u Eparhiji i uvek prolazeći kroz grad Rumu uvek mi nekako zapadne na oči, a kud god prođem moram proći kroz grad. Pošto sam ja stariji čovek treba mi malo i odmora, a sa druge strane želeći da i ja budem građanin i stanovnik grada Rume, naišao sam na razumevanje da ovde prvo kupimo kuću, a zatim je uredimo i sredimo da to bude jedan fini pravoslavni kutak, da ja kao episkop imam sedište u Rumi“, kazao je vladika Vasilije i naglasio da je od dolaska predsednika Mančića na čelo Opštine Ruma napravljen jedan veliki progres u gradu, u mnogim segmentima.

„Posebno bih hteo da naglasim važnost toga da je čovek koji je na čelu ovoga grada osetio potrebu da pomogne kulturna dobra u njegovoj opštini, a to su svetinje, crkve, manastiri za koje Opština Ruma odvaja deo sredstava pa svake godine, malo po malo poneka se svetinja ulepša, uredi i privede se nameni i programu koji treba da bude“, rekao je Episkop sremski Vasilije.

Protoprezviter Sreten Lazarević arhijerejski namesnik i paroh rumski je istakao da se u 2021. godini nastavlja uređenje Sabornog hrama „Silaska Svetog duha na apostole“ u Rumi, a da će se u svrhu obnovljenja onog po čemu je Ruma bila poznata podići jedan velelepni krst na ulazu u grad.

„Sada smo u fazi restauracije i konzervacije ikonostasa koji je uradio naš proslavljeni umetnik Uroš Predić i do kraja ove godine biće završen i taj deo posla, biće vraćene i ikone i kompletan duborez će biti restauriran i sređen. U daljem uređenju ovog hrama planiran je završetak fasade koja je obijena 96. godine, a staranjem naše Svete crkve i Opštine Ruma i naravno naših vernika i stanovnika ovoga grada biće i to urađeno. Nastavljamo sprečavanjem dalje gareži i svih ostalih naslaga na delima Uroša Predića izgradnjom palionice u dvorištu Sabornog hrama. Dakle, da bismo zaštitili vredan umetnički rad, jer nekoliko tona sveća se zapali tokom godine, od svih tih isparenje i svega dolazi do oštećenja tog kulturnog nasleđa, zato ćemo izmestiti u adekvatan prostor koji će biti isto tako obeležen kao bogoslužbeni, tako da ne gubi svoju suštinu i srž, a to je da se staramo i o živima i o upokojenima koji su naši srodnici i nama izuzento dragi i važni. Pored svih ostalih uređenja hramova u rumskoj opštini ono što će biti radost za sve nas jeste podizanje Časnog krsta na ulasku u Rumu od strane svete i divne i okićene manastirima i svetinjama, Fruške gore. Dakle na prvom kružnom toku dolazeći od Novog Sada biće podignut velelepni krst koji je sada u izradi, visine 10 metara, tako da će biti svima nama na radost i obnovljenje onog što je nekada naša Ruma baštinila i što je i danas i te kako trudi se da baštini, jer Ruma je nekada nazivana grad krstova. Obnavljamo i dalje sve ono što su naši sveti preci i poštovali i uređivali i ostavili nama u nasleđe da i mi svojim potomcima, ako Bog da, ostavimo u nasleđe i staranje i ukrašavanje i ulepšavanje duše i tela i zajednice“, istakao je arhijerejski namesnik Lazarević.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je vladiki Vasiliju uručio i prigodan poklon, ediciju knjiga „Srpska epopeja 1914-1918“.