Šeširi su njena ljubav

Prkoseći prolaznosti, veličajući ljubav Mitrovčanka Snežana Kovačević već dve decenije pravi šešire na radost dama svih generacija!

Napravljeni od najfinijih materijala, od klasičnih do avangardnih modela, svi su unikati, a javnost je imala priliku da uživa u njima na više izložbi u Begradu i Sremskoj Mitrovici.

-Od malih nogu fascinirana sam šeširima, za mene su oni pojam ženstvenosti i elegancije. Čim bih videla neku privlačnu kreaciju, taj bih šešir kupila tako da posedujem svoju ličnu kolekciju. Tek kasnije sam počela i sama da ih pravim, priča Snežana, koja se nakon završetka Više medicinske škole bavila raznim poslovima.

U Nemačkoj, gde je sa suprugom boravila 11 godina, imala je u Berlinu svoj salon lepote, a baš tamo je, seća se, videla i radnju sa najlepšim šeširima. Svaki je bio pravo malo umetničko delo.

-Doselivši se kasnije u Mitrovicu počela sam i sama, sasvim slučajno da pravim šešire. Učitelja nisam imala, u početku sam se snalazila kako sam znala i umela, eksperimentisala, a dosta toga i naučila preko interneta- Umesto kalupa koristile su mi činije, dok sam za učvrščivanje materijala koristila štirku, šečer, želatin, sa nostalgijom se svojih početaka priseća Snežana.

Kaže da su joj posle to postali dragi trenuci opuštanja i bekstva u svet lepote i mašte. Mitrovica, naglašava, kao izuzetno lep i miran grad, okupan bojama, pruža joj dodatnu inspiraciju za rad.

Do ideje da šešire izloži došao je njen rođak slikar Dragan Živaljević, pored čijih slika su u Skadarliji, u kući Đure Jakšića, pre par godina bile izložene njene kreacije.

Mada je u početku bila skeptična na njegovo ohrabrivanje, kao i podršku prijateljica iz Mitrovice, ubrzo je prihvatila izazov, bacila se na posao i pripremila šešire za izložbu.

-Obožavam letnje šešire, romantične i lepršave, poput onih Skarlet O’Hare iz “Prohujalo sa vihorom“. Pravim ih od svih vrsta materijala, a poseban užitak su mi ružice, mašnice, pantljike, koje takođe sama pravim. Materijale nabavljam u inostranstvu, a posebno mi je drag sinemaj, izuzetno mek i podatan, od vlakna biljke abaka-vrste banane sa Filipina, kaže.

Presovanu slamu nabavljala je ranije u cvećarama, a odkako su se pojavile kineske radnje tamo je za nju pravi raj.

-U poslednje vreme izazov su mi fedore, tokice i apstraktne, malo otkačene forme, takozvani fascinatori, namenjeni hrabrim i ostvarenim ženama, koje čvrstim korakom idu kroz život. Želim da se i dalje usavršavam u izradi šešira, što, nažalost, i dalje moram sama, pošto je u Mitrovici šeširdžijski zanat odavno izumro, dok u Beogradu stari majstori ljubomorno čuvaju tajne zanata i voljni su da ih prenesu samo naslednicima, kaže Snežana, najavljujući i izradu ručno rađenih torbica i rukavica.

Njene čarobne kreacije nose mnoge poznate ličnosti iz sveta estrade, umetničkih krugova, ali i politike, a Snežana ukrašava i svoje prijateljice i saradnice iz mitrovačkog hora ’’Arodisi’’, u kome uspešno nastupa poslednjih godina.