Slatki ukusi Vojvodine: Tradicionalni specijaliteti koji otvaraju sva čula

Foto: Vojvodina uživo
Našu prostranu ravnicu krasi bogata kultura, istorija i priroda, ali ono što je čini posebnom je njena ukusna kulinarska scena, naročito kada su u pitanju slatki specijaliteti.

Slatke poslastice poput štrudli, gomboca i vanilica vraćaju nas u detinjstvo, kada su naše bake satima pripremale ručak za porodična okupljanja.

Priprema slatkih, ali i drugih specijaliteta zahtevali su strpljenje i veštinu, baš kao i sve druge vrednosti koje su naše bake prenosile na nas.

Zahvaljujući njima, mi danas uživamo u slatkim, tradicionalnim receptima, koji otvaraju sva čula. Kako su godine prolazile, u njihovu čast nastale su i manifestacije, koje se održavaju svake godine.

Štrudlijada u Kikindi

Foto: Čedomir Vujanić

U Kikindi se “Štrudlijada” održala prvi put pre dve godine, od strane članova Etno – građanskog udruženje “Suvača”. Nju su podržali lokalna samouprava i Turistička organizacija grada Kikinde. Prvoj Štrudlijadi prisustvovao je gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

“Manifestacija će sigurno postati tradicionalna, a goste iz drugih gradova pozivam da obavezno dođu narednih godina i pozovu što više svojih prijatelja”, istakao je tada gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Pored Kikinde, Štrudlijada se tradicionalno održava u Dolovu, a od pre godinu dana i u Gaju.

Foto: Glas Opova

Na svakoj od manifestacija, spretne ruke domaćica takmiče su se u pravljenju štrudli, ali i drugih kolača različitih ukusa i dekoracija.

Pored toga, na svim Štrudlijadama posetioci imaju priliku da osim najpopularnije – makovnjače, probaju i štrudle sa orasima, višnjama, rogačem, sirom, jabukama ili nekim drugim punjenjem.

Gomboce

Foto: Ukusi Vojvodine

Reč “gomboce” nastala je od mađarske reči “gomb” što u prevodu znači kuglica, pa tako i sam ovaj specijalitet vuče mađarsko poreklo. Međutim, gombocama se isključivo smatra jelo sa šljivama i šećerom, dok knedle predstavljaju i ostale varijante jela sa voćnim punjenjem, ali i slane varijante.

Manifestacija posvećena ovom slatkom specijalitetu, održava se od 2013. godine u Ruskom Selu. Svake godine, više od 10 ekipa uz smeh i zabavu, razmenjuju svoje kulinarske sposobnosti, dok posetioci rado uživaju u svakom slatkom zalogaju ovog vrhunskog specijaliteta.

Vanilice

Foto: Wikimedia.Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 rs

Jedan od najpoznatijih prazničnih, slatkih, specijaliteta su svakako vanilice, poznatije i kao “poljupčici”. Iako se brzo pripremaju, kako bi ukus bio potpun, zahtevaju posebnu pažnju.

O njihovoj posebnosti govori činjenica da su vanilice proglašene za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com.

Vanilice predstavljaju jedne od najstarijih slatkih poslastica, koje krase skoro svaku gastronomsku manifestaciju u Vojvodini.

Krofne

Foto: Wikimedia.Commons/Another Believer

Tradicionalna manifestacija “Krofnijada” održala se ove godine po peti put u Iđošu, dok ova slatka poslastica predstavlja i zaštitni znak ovog malog mesta. Vredne ruke domaćica napravile su preko hiljadu krofni, u kojima su uživali mnogobrojni posetioci.

Jedna od omiljenih poslastica, kako dece tako i odraslih, godinama unazad krasi porodične trpeze, rođendane i druga slavlja.

Kao i svaka gastronomska manifestacija u Vojvodini, pa tako i Krofnijada u Iđošu, ima za cilj da neguje tradiciju starih recepata i prenese ih na mlađe generacije.