Španci će spojiti Srem i Bačku? – Do kraja godine očekuje se ugovor o gradnji mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke

Ilustracija: Shutterstock/New Punisher

Do kraja godine očekuje se ugovor o gradnji mosta preko Dunava između Neština i Bačke Palanke.

Do kraja ove godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji mosta preko Dunava od Bačke Palanke do Neština, koji sa još jednim fruškogorskim selom – Vizićem, pripada ovoj opštini, a nalazi se u Sremu.

Gradnja tog mosta, koji bi spojio bačku i sremsku stranu bačkopalanačke opštine, najavljena je pre deset godina u lokalnom parlamentu, a njenu izvesnost potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. On je tokom posete Bačkoj Palanci proteklog vikenda izneo da Vlada Srbije o izgradnji mosta Bačka Palanka – Neštin pregovara sa jednom španskom kompanijom, pišu Novosti.

“Nadam se da ćemo ove godine imati rezultat tih pregovora i da ćemo konačno moći da potpišemo ugovor, jer Bačkopalančani i žitelji Neština i Vizića predugo čekaju taj most, koji će potpuno promeniti njihov život”, rekao je Vesić.

Meštani ova dva sremska mesta mogli su dosad da dođu do Bačke Palanke samo preko Hrvatske, prelazeći granicu kod Iloka u Vukovarsko-sremskoj županiji. Jedina spona sa Bačkom Palankom bio im je – i još je – most između ovog grada i Iloka.

Osim peripetija zbog kontrole i zadržavanja na granici, koje imaju svi stanovnici Neština i Vizića pri odlasku na posao, u školu ili nekom drugom potrebom u centar svoje opštine, poseban problem imaju poljoprivrednici iz ovih sela, jer od ulaska Hrvatske u EU ne mogu da prenose svoje proizvode preko mosta između Iloka i Bačke Palanke.

“Zbog situacije sa ovim mostom, ali i drugih razloga, Bačka Palanka nije dobro povezana sa ostalim delovima Srbije, te na neki način predstavlja saobraćajno ‘slepo crevo’. Da bi se to prevazišlo, osim mosta koji će je spojiti sa Sremom, planiramo da je povežemo i brzom saobraćajnicom sa Novim Sadom”, nagovestio je Vesić.

Rekao je da se ta brza saobraćajnica planira u saradnji sa Vladom Vojvodine, koja je obezbedila novac za projektovanje tog modernog auto-puta.