Spomen soba “Laćarak u borbi”

SUBNOR Mesne zajednice Laćarak, je u petak 12. aprila 2024. godine, na dan kada je obeležena 79. godišnjica proboja Sremskog fronta u sali laćaračkog Doma kulture priredio svečano otvaranje Spomen sobe „Laćarak u borbi“.

Spomen soba je prilog negovanju kulture sećanja i odavanja zasluženog poštovanja mnogobrojnim žrtvama koje su meštani ovog mesta dali u dosadašnjim ratovima.

Na svečanosti otvaranja spomen sobe, pored mnogobrojnih meštana Laćarka, boraca i njihovih potomaka, bili su prisutni ugledni gosti – državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predsednik SUBNOR-a Srbije general – major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroščević, predstavnici Republičkih odbora Saveza udruženja boraca za vrednosti Narodnooslobodilačke borbe Slovenije (ZZB NoB) Slovenije i SOBNOR-a Crne Gore, predstavnici više boračkih organizacija iz Srbije, ambasador Belorusije sa saradnicima i diplomatski predstavnici ambasade Ruske Federacije.

Prisutnima se najpre obratio zamenik predsednika SUBNOR-a Mesne zajednice Laćarak Dejan Umetić koji je rekao da otvaranje spomen sobe jeste „kruna rada ovog udruženja i način na koji se odužujemo našim precima i slavnim graničarima koji su vojevali i branili granice Evrope”, podsećajući na broj žrtava, preživelih boraca, nosilaca partizanske spomenice, narodnih heroja i poginulih boraca poslednjih ratova. Autor postavke, istoričar i viši arhivist Dejan Mostarlić iz Istorijskog arhiva „Srem” načinio je hronološki osvrt na važna istorijska zbivanja i ratove u jednom od najvećih seoskih naselju u Srbiji, mesta „čiji su pojedinci i stanovništvo oduvek davali veliki doprinos u borbi za slobodan život dostojan čoveka“.

–Pošto je izloženi foto i dokumentarni materijal sa priloženim predmetima prevazišao okvire samo vojne ili ratne istorije, u koncepciju Spomen sobe pokušali smo da unesemo i elemente vezane za opštu istoriju života u selu. Želja nam je da ovo bude reprezenativni prostor, mesto na kome će svi Laćarci i potomci žrtava dovoditi goste sela i sa ponosom im pričati o velikoj istoriji ovog mesta i njegovih ljudi, rekao je Mostarlić.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Zoran Antić istakao je laćaračku organizaciju boraca kao jednu od najaktivnijih u republici, izražavajući veliko poštovanje za aktivnosti koje SUBNOR Mesne zajednice Laćarak posvećuje negovanje kulture sećanja, zbog čega je nadležno ministarstvo i podržalo projekat spomen sobe u Laćarku. Moderator programa Jasna Arbanas pročitala je nekoliko svojih pesama, dajući svečanoj manifestaciji u prepunoj sali Doma kulture prigodan umetnički doprinos. Čast da preseku vrpcu i zvanično otvore Spomen sobu imali su državni sekretar Zoran Antić i general – major Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije.