Otkriven spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu

Na hrišćanski praznik Cveti, podignut je i osvećen spomenik poginulim vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu. Spomenik je podignut u naselju „Stari most“, gde je i pružen otpor „Mitrovačkog odreda“ vojske Kraljevine Jugoslavije. Inicijator postavljanja spomenika je novinar Stevo Lapčević.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Samardžić sa saradnicima.

Spomenik vojnicima Kraljevine Jugoslavije poginulim prilikom odbrane grada u Aprilskom ratu projektovao je arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ivan Filipović.

Inicijator i novinar Stevo Lapčević posle otkrivanja spomenika je rekao: „Drago mi je što nakon osam decenija obeležavamo ovako jedan bitan i značajan događaj za istoriju našeg grada. Na ovom prostoru pre osam decenija Jugoslovenska kraljevska vojska zajedno sa dobrovoljcima iz Mačve se suprotstavila nadolazećim agresorima. Vojnici Kraljevine Jugoslavije su ovde svesno položili svoje živote za odbranu tadašnje otadžbine. Mislim da žrtva koju su oni tada podneli, nas obavezuje i danas, da u miru i slobodi koju imamo, radimo svi zajedno za dobrobit naše zajednice. Mislim da se na taj način zapravo najbolje odužujemo tim ljudima. Spomenik je samo jedna mala otplata tog duga ali onoliko koliko budemo spremni da se žrtvujemo za dobrobit svih nas, toliko ćemo zaista biti dostojni njihove žrtve.”

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić u svom obraćanju je rekao: „Za naš grad, Aprilski rat počeo je osmog aprila, bombardovanjem pruge i Železničke stanice. Nastavio se dolaskom delova Treće konjičke divizije Prve jugoslovenske armije iz Radinaca na prostor Rumske malte, dok su na prostor na kojem se sada nalazimo stigli delovi Erdevičkog odreda, kojeg su činili pešadijski puk i haubički bataljon iz Sedme pešadijske Potiske divizije i tu se sa policijsko-žandarmerijskim i dobrovoljačkim jedinicama iz Srema i Mačve spojio u kombinovani Mitrovački odred koji je imao zadatak da štiti pontonski most i osigurava transport ljudi i materijala preko Save, sve do stvaranja prilike za sopstveno prelaženje u Mačvu”.

„Tragičnog desetog aprila, dok je u Zagrebu čitan proglas o osnivanju NDH, na ovom prostoru vodile su se borbe koje su okončane dva dana kasnije slomom jugoslovenske odbrane. Koliko je vojnika poginulo, na žalost nije poznato. Jugoslovenske žrtve Nemci nisu popisali, a posleratna ideološka država nikada nije pokazala dovoljno interesovanja da to sama učini. Tek, u jednom nemačkom izveštaju navodi se da se u zoru 12. aprila mrtvi jugoslovenski vojnici, branioci mitrovačkih barikada ležali duž čitavog keja. Hitajući dalje, Nemci su ih pobacali u kapije kuća kraj Save, u Savu i sve tako preko Trga Ćire Milekića gde su se nalazili rovovi do, kako se navodi, „parka kod Rumske malte”, istakao je Samardžić u svom govoru.

Sredstva za izradu spomenika i uređenje platoa obezbeđena su zahvaljujući našim sugrađanima i brojnim sponzorima koji su finansijski pomogli projekat. Ovaj krst podseća na sve hrabre vojnike koji su nesebično svoje živote dali za naš grad.

U svečanosti otvaranja učestvovao je Hor „Irida” pod vođstvom Aleksandre Garunović. Program je vodila Jovana Ninković.