Srbija dobija “zelene stanice” na auto-putevima

Foto: Pixabay
Auto-putevi u Srbiji sve su bliži tome da dobiju “zelene stanice”, sa punjačima za električne automobile.

O tome je u sredu potpisan ugovor u Vladi Republike Srbije, a šta su “zelene stanice” za TV Prva objašnjava ministar Goran Vesić.

“Upravo smo potpisali istorijski ugovor kada su u pitanju elektropunjači u Srbiji, pošto ovaj ugovor podrazumeva postavljanje do 320 elektropunjača u narednih nekoliko godina na našim auto-putevima i brzim saobraćajnicama. Mi trenutno na auto-putevima imamo osam elektropunjača i u toku je postavljanje dodatnih 16, kao što će na ovim novim deonicama, koje smo pustili u saobraćaj, kao što je Moravski koridor, Ruma-Šabac, biti postavljeno ukupno još sedam punjača, čime dolazimo do broja 33”, objašnjava Vesić.

“Međutim, ti punjači se uglavnom nalaze na naplatnim rampama i oni služe, manje-više, kada neko ostane bez struje da se dopuni i da može da dođe do prvog elektropunjača. Mi smo zato osmislili jedan projekat zajedno sa ‘Putevima Srbije’, to je ovaj projekat, gde smo odredili 16 stajališta duž auto-puteva i brzih saobraćajnica. To su stajališta za odmor, gde je i toalet… Sada će ovih 16 stajališta biti pretvoreno u zelene oaze, gde će na svakom stajalištu biti postavčjeno 5-20 elektropunjača.”