Srbija i Srpska nikad bliže: Najnoviji snimak izgradnje autoputa Kuzmin – Sremska Rača (VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo

Srbija i Srpska sve su bliže. Napreduju radovi na izgradnji deonice autoputa Kuzmin – Sremska Rača, koji ima izuzetan geostrateški značaj, jer povezuje glavne gradove Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i ostvaruje vezu sa Panevropskim koridorima.

Napredak radova možete pogledati u našem najnovijem videu:

Ukupne dužine oko 18 km, sa mostom preko reke Save, predstavlja deo projekta izgradnje auto-puta E-761, Beograd–Sarajevo.

Ukupne dužine oko 18 km, sa mostom preko reke Save, predstavlja deo projekta izgradnje auto-puta E-761, Beograd–Sarajevo.

„Mislim da je ovo veliki projekat koji će olakšati život građanima i nadam se da će naši turski partneri koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa kompanijama iz Srbije i RS poštovati rokove. Kao što ste čuli predstavnik kompanije je potvrdio da će do kraja godine biti završen autoput od Kuzmina do Sremske Rače“, rekao je Vučević novinarima u obilasku mosta na Savi.

 Deonica Kuzmin-Rača projektovana je za brzinu od 130 kilometara na sat sa dve trake po smeru uz jednu zaustavnu, a na prvom direktnom autoputu između Srbije i BiH, Republike Srpske, biće i jedinstven, zajednički granični prelaz na srpskoj strani u Sremskoj Rači u neposrednoj blizini prelaza koji se trenutno koristi u ovom mestu.

Foto: Vojvodina uživo

Otvaranje novog graničnog prelaza je uslovljeno i izgradnjom autoputa sa bosanske strane gde dobro napreduju radovi na deonici od Sremske Rače do Bijeljine, dužine oko 18 kilometara. Izgradnja puta kroz Republiku Srpsku, koji finansira i Srbija, u sličnoj je fazi kao i deonica od Kuzmina do Sremske Rače pa se očekuje da će plan o otvaranju graničnog prelaza u 2025. godini, biti ostvaren.

Foto: Vojvodina uživo

U obe države se očekuje da će razvijanje putne mreže pored povezivanja svih delova zemlje doprineti decentralizaciji i privrednom razvoju jer će se ubrzati protok roba, usluga i ljudi.