Sremska Mitrovica domaćin najpreciznijim pilotima paraglajdera

Ovog vikenda, na Sportskom aerodromu u Velikim Radincima, u organizaciji Aero kluba „Kumulus“ iz Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Aero kluba „Sremska Mitrovica“, po takmičarskom kalendaru Vazduhoplovnog saveza Srbije, održano je Državno prvenstvo i 2. kolo lige Srbije u preciznom sletanju paraglajderom.

Takmičenje u kojem je učešće uzelo 40 pilota paraglajdera, otvorio je predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović. Otvaranju takmičenja prisustvovao je zamenik gradonačelnice, Petar Samardzic, koji je tom prilikom izjavio da: „Sremska Mitrovica ima odlične uslove za rad aeroklubova i dalji razvoj vazduhoplovnog sporta“.

Pored nacionalne konkurencije, takmičenje je održano i u međunarodnoj otvorenoj konkureciji, zbog nekoliko gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Španije. Takmičenje za cilj ima promovisanje bezbednosti, tolerancije i sportskog duha, kroz razvoj vazduhoplovnog sporta, kako kod mladih, tako i kod starijih.

Prema rečima Željka Ovuke, pilota paraglajdera iz Kluba „Ares“ Beograd: „Paraglajding je veoma zahtevan sport, veoma masovan u svetu, pa je i konkurencija velika. Svaki rezultat je dobar ako su piloti zadovoljni svojim letenjem, i ako ne prave greške koje za ishod mogu imati povrede. Iz svake trke se nešto novo nauči, i to pilote paraglajdera drži u ovom sportu. Sport nije dosadan, ni jedan let nije isti, dinamičan je i u skladu sa prirodom“.