Srpskim tagom i kroz Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku i Albaniju

Uskoro, i to već sredinom aprila kroz Crnu Goru, a sredinom maja kroz Hrvatsku trebalo da počne primena elektronske naplate putarine sa srpskim uređajem.

U toku su pregovori i sa Grčkom i Albanijom, navode u „Putevima Srbije“.

„Mi već par godina radimo na integrisanom sistemu za naplatu u putarine. U junu prošle godine puštena je integrisana naplata sa Severnom Makedonijom. Nakon tog perioda smo potpisali sporazume sa ‘Hrvatskim autocestama’, kao i sa ‘Monteputom’ u Crnoj Gori i krenuli smo u implementaciju platformi povezivanja sa ovim državama“, kaže Savić.

Napominje da je ovo veoma važno za sve učesnike u saobraćaju, koji više neće morati da staju na naplatne stanice dok prolaze kroz ove države.

„Sada će putnici moći sa tagom, koji je registrovan ovde, i to registrovan na web platformi, moći da prolaze i kroz Crnu Goru i Hrvatsku, a takođe će građani ovih država moći da prolaze kroz našu zemlju bez zaustavljanja, plaćanjem putarine preko svojih platnih kartica“, kaže Savić.

Kako navodi, ovoj inicijativi pridružuju se i Bosna i Hercegovina, auto-putevi iz Republike Srpske, a pregovara se i sa Grčkom i Albanijom.

„Činimo sve da sa Grčkom probamo da završimo ovaj posao do leta. Platforma za elektronsku naplatu već radi. Republika Srbija i JP Putevi Srbije imaju 800.000 aktivnih korisnika tagova godinama unazad. Mogu da kažem da smo zemlja sa koja ima najveći broj korisnika tagova u ovom delu Evrope“, kaže Savić.

Uputstvo za elektronsku naplatu

„Uputstvo postoji na sajtu JP Putevi Srbije, na web platformi i ‘Toll for all’. Jako je jednostavno, odaberete zemlju na koju hoćete da idete, za sad je to moguće samo za Severnu Makedoniju. Ako kupujete nov tag, uzimate onaj koji je registrovan na web platformi i izvršite registrovanje platnih kartica. Ako imate stari tag koji funkcioniše u postpaid ili prepaid sistemu potrebno je da dođete neko od prodanih mesta i da izvršite prekonfiguraciju tag uređaja i nakon toga samo da vežete svoju platnu karticu. Jako je jednostavno za korisnike, samo treba pa pažljivo pročitate uputstva“, kaže Savić.