Šta je sve potrebno od dokumenata ako putujete sa psima?

Vlasnici životinja koji žele da povedu svoje ljubimce na odmor van Srbije u obavezi su da obezbede pasoše.

Ali to nije sve. Pored pasoša potrebna su i neka druga uverenja i potvrde, a sve zavisi od toga na koju destinaciju putujete.

„Imamo tri situacije. Najlakša je situacija za zemlje regiona, a to su Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina koje nisu članice EU. To se završi za pet minuta. Potrebna je samo vakcina protiv besnila, čip i pasoš. Međutim, ako putujete u zemlje EU potreban vam je i sertifikat“, objašnjava veterinar Đorđe Đokić.

„On se dobija nalazom titar tela , a to radi Pasterov Zavod u Novom Sadu. Potrebno je da prođe mesec dana od vakcinacije protiv besnila . Prva vakcinacija ide sa tri meseca, a sa četiri meseca vadimo krv, potom za dve nedelje dobijamo sertifikat. Sve to mora da odstoji još tri meseca, takav je zakon, a nakon toga se izdaje transportno uverenje“, kaže Đokić.

Ukoliko putujete u zemlje trećeg sveta konsultujte se sa ambasadama.

Preporuke veterinara

Vodite racuna o vrućini ukoliko putujete sa ljubimcima. Izbegavajte da izlazite sa njima u najtoplijem delu dana, od 12 do 16 časova.

„Tokom putovanja često pravite pauze, a ukoliko vaš ljubimac povraća u toku vožnje imate i sredstva protiv toga“, ističe Dorđe Đokić.

On savetuje i da sa sobom nosite malu putnu apoteku za pse, koju ćete po potrebi koristiti uz konsultaciju sa veterinarom.