Šta se dešava sa vozilima koje MUP oduzme zbog prekršaja? Dve su varijante, a u ovoj gubite auto

foto Pixabay

Vozači u Srbiji uveliko strepe otkako su na snagu stupila nova pravila prema kojima saobraćajna policija, u određenim situacijama, može privremeno da oduzme automobil. Novi Pravilnik o načinu kontrole i regulisanja saobraćaja stupio je na snagu krajem februara, ali vozila se prema njemu ne oduzimaju tek tako.

Policija može da oduzme privremeno vozilo samo onim vozačima koji su „uhvaćeni“ u teškom prekršaju, a da su pritom u prethodne dve godine bili osuđeni za najmanje dva, takođe teška prekršaja.

Dakle, ukoliko u prethodnih 24 meseca niste bili osuđivani za, primera radi vožnju sa preko 1,2 promila alkohola u krvi, uz ogromno prekoračenja brzine u naselju ili zoni škola ili za neki drugi prekršaj, kojim direktno ugrožavate druge u saobraćaju… Nemate razlog za brigu.

Međutim, ono što mnoge zanima, a nije opšte poznato, je šta se dešava sa vozilima koja MUP oduzme.

Kako stručnjaci objašnjavaju za Telegraf, procedura ide tako što policajac podrobno snimi vozilo odmah nakon oduzimanja, kako bi kasnije postojala garancija da nije bilo dodatnih oštećenja i da se vozilo vraća u istom stanju u kom je oduzeto.

Potom policija protiv vozača podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a zanimljivo je da sud već na prvom ročištu može da vrati vozilu vlasniku.

Dakle, od trenutka oduzimanja, auto je dalje u „u rukama“ suda. I najverovatnije je da će sudija doneti odluku da se vlasniku vrati vozilo tek po okončanju postupka, što može da traje nekoliko meseci, ali i do godinu dana.

Sud takođe može da donese presudu da se vlasniku trajno oduzme vozilo kao predmet izvršenja dela, ali ovo se do sada nije desilo. Do toga bi moglo doći u slučaju da vozač ne priznaje prekršaj koji je načinio i protivi se merama za bezbednost u saobraćaju.