Šta se sve to promenilo od 1. maja? Loše vesti za pušače…

Foto: mojgradsm

Od 1. maja prema novim pravilima struja i gas biće jeftiniji za određenu grupu građana, a na snagu stupaju i nove usklađene akcize za gorivo, alkohol, nikotinske proizvode, kafu i gas.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će cene energenata za privredu biti smanjenje i to gasa za oko 15 odsto, a struje za oko 20 procenata, dok će cene za građane ostati iste.

Što se domaćinstava tiče, dodala je da su završeni popusti za racionalnu potrošnju koje su ona imala tokom grejne sezone i napomenula da je jedna četvrtina domaćinstava ostvarila maksimalno pravo na smanjenje računa od čak 40 odsto.

Istakla je i jednu novinu koja je uvedena a to je da penzioneri koji primaju minimalne penzije dobijaju popust od 1.000 dinara.

Vlada Srbije je u skladu sa Zakonom o akcizama usvojila nove usklađene dinarske iznose akciza na gorivo (ali i alkohol, nikotinske proizvode, kafu, gas…), koji će se kako je objavljeno stupiti na snagu od danas.

Prema računici, poredeći sa prošlom godinom, akciza na bezolovni benzin (sa PDV-om) biće 5,7 dinara veća, akciza za dizel oko 5,8, dok će akciza za gas (TNG) biti veća oko 4,5 dinara.

Loša vest za pušače je da će pojedine cigarete biće skuplje za deset dinara. Tako, cigarete brenda „Karelia slims“, umesto 390, od 7. maja koštaće 400 dinara. Karelia Blue 100s, biće 340 dinara. Lucky Strike koštaće 350 dinara. Očekuje se cenovnik i za ostale proizvođače duvana.