Šta su radili jedan pas, dva konja i žena iz Švajcarske u Mitrovici?

Pre nekoliko dana u inboks naše stranice dobili smo jednu zanimljivu sliku iz centra Sremske Mitrovice. Ispred jedne prodavnice jednu zenu, veoam mirno cekali su dva konja i jedan pas dok je kupovala namirnice.

U Sremskoj Mitrovici Foto: Violeta Andrić

Dva konja, pas i jedna Švajcarkinja nogu pred nogu špartaju Evropom već osam meseci, a trenutno su snjimljeni u selu Berkasovu kod Šida. Maniša Berger sa svojim konjima i psom, provešće nekoliko dana u ovom vojvođanskom selu, a onda će nastaviti da pešači preko Srbije.

Maniša je pre Srbije bila u Hrvatskoj gde je skoro prezimila, a kako govori četiri jezika – engleski, nemački, francuski i italijanski, nije joj bilo teško da brzo stekne i nova poznanstva širom Dalmacije.

„Zovem se Maniša Berger. Imam 27 godina, diplomirani sam dreser konja, posebno treniram decu jahanju. Dolazim iz Lozane, zapravo iz mesta dvadesetak kilometara od toga bisera Švajcarske. Kod nas je dresiranje konja vrlo popularan posao. U mojoj porodici baš niko nije sklon životinjama, no ja sam još od malena zavolela konje. I to je moj život. Obećanje koje sam tim divnim stvorenjima, a i sebi dala da ću s njima obići Europu, evo sada ostvarujem“ ispričala je Maniša za “Slobodnu Dalmaciju”.

Maniša je pošla put Balkana u septembru prošle godine, jer u ovom delu Evrope do sada nije bila, a čitala je o gosoljubivim ljudima i prelepoj prirodi.

U Berkasovu Foto: Blic

„Drugog septembra prošle godine krenula na put pešice, bez da jašem konje. Odredila sam prvu rutu prema zemljama Balkana jer nikada tamo nisam bila, a čula sam i čitala o lepoj prirodi, gostoljubivim ljudima i ono najvažnije kako se u tim državama ljudi lepo odnose prema konjima“,  ispričala je Maniša koja putuje sa konjem Tauom, kobilom Džemio i švajcarskim ovčarom Akuom.

Jedno od logičnih pitanja koja se nameću jeste zašto ide peške, a ne jaše konje koji tradicionalno čoveku služe baš za prevoz od pamtiveka.

„Ne, konji se jašu na posebnim poligonima, rekreativnim stazama i prostranim livadama. A ovakvim putom, mešance arapskih i engleskih rasnih pasmina se ne jašu. Ja i moj verni Aku lepo hodamo i uživamo u prirodi i dobrim ljudima“, kaže ona.

Nakon Hrvatske, Maniša je posetila Bosnu i Hercegovinu, a nameravala je i dok bude prolazila Mostarom avionom će joj doći otac iz Švajcarske koji će nedelju dana šetati sa njom. Potom je mislila da poseti Crnu Goru, pa Albaniju, Severnu Makedoniju, Kosovo i Metohiju i Srbiju.

Plan joj je da se kroz Mađarsku, Češku i Austriju vrati do rodne Švajcarske u oktobru nakon 10.000 kilometara putu.

Izvor: Blic