Stiglo novo upozorenje Batuta: Spremite se za pakao

Početkom sledeće nedelje opet nas čeka temperatura od 35 stepeni, a Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ i ovog puta upozorava na mogućnost toplotnog udara.

Kako se navodi na sajtu „Batuta“, povećanje temperature počeće od sutra, a prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji „opasne pojave“ 7. jula i to u Beogradu, Južnobanatskom, Srednjebanatskom i Mačvanskom okrugu. 

Sem za 7. jul, opasne pojave su najavljene i za 8, kao i za 11. jul.

„U kategoriju potencijalno opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha u periodu od 7. do 11. jula uglavnom na severu zemlje, kao i u delovima centralne i zapadne Srbije“, navode na sajtu „Batuta“.

Kako je nedavno za B92.net istakla doktorka Tanja Mitrović, nagle promene temperature i atmosferskog pritiska, kao i vlažnosti vazduha, odražavaju se negativno na hronične bolesnike.

„Promenljivo vreme čini da se većina ljudi oseća pospano i malaksalo. Iz kuće ne bi trebalo izlaziti bez flašice vode, a šetnju gradom ili sunčanje treba izbegavati od 11 do 16 sati. Posebna pažnja se odnosi na naše rizične grupe pacijenata, kod kojih je istovremeno prisutno više bolesti (komorbiditeti). Konkretno, visoke temperature dovode do toga da se obilno znojimo, gubimo tečnost, koju nedovoljno unosimo. Takođe, krvni sudovi se na toploti šire, posledično, kod preko 90 odsto pacijenata, što dovodi do pada krvnog pritiska.“