Stomačni virus „kosi“ roditelje i decu po Srbiji

foto Shutterstock

Stomačni virus uveliko hara Srbijom, najviše pogađa decu i bebe, ali i odrasli se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Lekari u svim delovima Srbije konstatuju da su domovi zdravlja puni kao i da virus hara i u vrtićima. Međutim, pored najmlađih, na udaru je i starija populacija, pa tako, pored roditelja, stomačni virus kosi i bake i deke.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da ovaj stomačni virus traje do šest dana, i da je praćen visokom temperaturom, koja kod pojedinih pacijenata zna i da izostane.

Doktor Mihajlo Stevanović, specijalista pedijatrije, za B92.net kaže da se najčešće prvo javljaju mučnina, bolovi u stomaku, a zatim dijareja. Nakon toga dolazi i do povišene temperature.

Prema njegovim rečima, teža klinička slika može biti kod dece, jer ona najlakše dehidriraju.

„Pogotovo su ugrožena mala deca, pre svega odojčad.“

U Beogradu su čekaonice domova zdravlja pune, kako dece tako i starijih osoba. Mišljenje svih lekara je da većina u slučaju stomačnog virusa lečenje započne kod kuće, ali kada i ukoliko se stanje pogoršava, dolaze u dom zdravlja tražeći pomoć.

„Pre svega savetuje se mirovanje, skidanje temperature ako se pojavi. Pored toga, najvažnija je i promena ishrane – čajevi bez šećera, dvopek, grisine i pirinčana voda. Ako su simptomi jači u smislu intenzivnijeg povraćanja, više od pet puta dnevno, dijareja više od 10 dnevno, jakih bolova u stomaku koji ne prestaju, onda se obavezno javiti lekaru, a posebno ako tegobe traju više od tri dana“, savetuje naš sagovornik.

On takođe dodaje da je u slučaju stomačnog virusa potrebno povući decu iz škole i vrtića, jer se isti vrlo brzo širi.

Kada je u pitanju starija populacija, ističe da oni imaju blažu kliničku sliku.

Struka je usaglašena da je stomačni virus koji trenutno hara dosta agresivan, te da je potrebna i „agresivnija“ terapija kada je lečenje u pitanju.

„Mirovanje, lagana ishrana, hidratacija, dosta sna je ono što se obavezno preporučuje. Ukoliko ima potrebe za tim, daje se dodatna terapija“, naveo je doktor Stevanović.