Svetske cene hrane nastavile da padaju i u junu

Sources of healthy protein - meat, fish, dairy products, nuts, legumes, and grains.
Globalne cene hrane nastavile su da padaju u junu usled sniženja cena šećera, biljnih ulja, žitarica i mlečnih proizvoda, objavila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane FAO je u junu u proseku iznosio 122,3 poena, što je smanjenje od 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec.

FAO indeks cena hrane je indeks ponderisan trgovinom koji prati cene na međunarodnom tržištu pet glavnih grupa prehrambenih proizvoda.

Indeks cena žitarica je pao za 2,1 odsto u odnosu na maj, sa smanjenjem kotacija za 3,4 odsto za krupno zrno, 1,3 odsto za pšenicu i 1,2 odsto za pirinač.

Indeks cena biljnog ulja je pao za 2,4 odsto na mesečnom nivou, pošto su niže svetske cene palminog i suncokretovog ulja više nego nadoknadile veće kotacije sojinog i repičinog ulja u junu.

Indeks cena mlečnih proizvoda je u junu pao za 0,8 odsto u odnosu na mesec ranije, podstaknut nižim cenama sireva.

Indeks cena šećera je pao za 3,2 odsto, što je prvi pad u poslednjih pet meseci, uglavnom izazvan dobrim žetvom šećerne trske u Brazilu i sporom globalnom potražnjom za uvozom, posebno iz Kine.

S druge strane, indeks za meso je u junu bio praktično nepromenjen, pošto je povećanje cena živinskog i svinjskog mesa gotovo neutralisano padom cena goveđeg i ovčijeg mesa.