Ugostiteljima u gradu isplaćena jednokratna pomoć

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić rekao je danas za medije, da je Grad Sremska Mitrovica isplatio jednokratnu novčanu pomoć svim ugostiteljskim objektima, kafićima, restoranima, hamburgerijama, dečjim igraonicama i slično. Većim subjektima, svečanim salama juče je isplaćena polovina bespovratnih sredstava, dok drugih 50 % mogu da očekuju na računima početkom aprila.

Grad Sremska Mitrovica pomaže ugostiteljima čije poslovanje je možda tokom prethodne i ove godine, najviše ugroženo zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom kovid 19. Ugostitelji koji su ispunili uslove po osnovu javnog konkursa, dobili su jednokratnu novčanu pomoć, a privredni subjekti ugostiteljske delatnosti prvu polovinu predviđene sume.

Prema rečima Petra Samardžića, zamenika gradonačelnice: „Pre nekoliko dana završena je isplata jednokratne pomoći ugostiteljskim objektima sa teritorije Grada Sremska Mitrovica, to su kafići, restorani, hamburgerije, prodavnice brze hrane i dečje igraonice, koji su poslovali tokom prethodne i tokom ove godine sa velikim poteškoćama, zbog brojnih ograničenja, koja su bila i još uvek su na snazi ali nekako sektor koji je pretrpeo najveće gubitke u poslovanju su svakako svečane sale. Reč je o ugostiteljskim objektima koji se bave izdavanjem prostorija za organizovanje proslava, oni tokom prethodne godine i ove godine nisu bili u mogućnosti da normalno rade, da obavljaju svoju delatnost, nisu mogli da ostvaruju ni prihode od poslovanja, upravo zbog svih tih ograničenja, a uz to su imali izuzetno visoke redovne troškove i tekuće dažbine koje su morali da izmiruju svakog meseca. Iz tog razloga Grad Sremska Mitrovica se opredelio da odvoji jednu liniju pomoći za ove ugostiteljske subjekte.”

„Za svečane sale opredeljeno je 10 miliona dinara i po javnom pozivu sedam ovih subjekata je ostvarilo pravo na tu vrstu pomoći. Prva polovina bespovratnih sredstava je već isplaćena tokom jučerašnjeg dana, ostatak, drugih 50% mogu da očekuju na svojim računima početkom aprila meseca. Kriterijum za dodelu sredstava bio je obim poslovanja u poslednjoj godini kada su normalno funkiconisali, to je 2019. godina, tako da su ostvarili pravo na pomoć od 500.000 dinara, do čak 3 miliona dinara, naravno u zavisnosti od ostvarenog godišnjeg prometa u 2019. godini. Radi se o pomoći u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije koje će im o mogućiti, da kažemo, da prežive tokom ovih vanrednih okolnosti, tokom ove krizne situacije izazivane kovid virusom”, zaključio je Samardžić.

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 50.000 dinara ostvarilo je 85 ugostitelja u gradu, a iznosi od 30 hiljada dinara dobilo je 12 ugostitelja u seoskim sredinama.

Samardžić je još jednom pozovao sve naše sugrađane da se uključe u proces masovne imunizacije, da se vakcinišu, upravo iz razloga da bismo što pre stekli željeni kolektivni, grupni imunitet, kaže on, kako bismo se što pre vratili normalnim i životnim i poslovnim tokovima.

Pomoć su dobili subjekti koji su, pretrpele najveće poteškoće u svom poslovanju usled kovid situacije, brojnih ograničenja pod kojima su radili, usled epidemijskih mera i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili da pomognu ugostiteljskom sektoru.