Talas vandalizma u Sremskoj Mitrovici. Vandali porušili spomenik, fontanu, uništili deo sale za fizičko

Tokom prethodne noći, u osvit zore 24. marta, dana kada su pre 25 godina NATO agresori napali Saveznu Republiku Jugoslaviju, za sada nepoznati počinioci porušili su spomenik jevrejskoj zajednici i porušenoj sinagogi koji se nalazi na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve, preko puta Mitrovačke gimnazije, a koji svedoči o vremenu kada su isto tako neki drugi ljudi rušili sinagoge, crkve, palili, ubijali i slali ljude u logore, a pogotovo u Sremskoj Mitrovici.

Jutros je na lice mesta došao predsednik Skupštine grada, Vladimir Pavlović koji je najoštrije osudio uništavanje i skrnavljenje ovog spomen-obeležja.

„Mi se nadamo da je ovaj vandalizam učinjen iz neznanja i da nije upren protiv nama prijateljske jevrejske zajednice, te apelujemo na policiju da nađe počinioca i da ga adekvatno kazni. Danas ćemo podići spomenik, a već sutra ćemo ga zajedno sa našim komunalnim službama učvrstiti i ograditi. Takođe, postavićemo ovde i jednu kameru kako bi sprečili da se ovako nešto ubuduće ponovo desi”, rekao je Pavlović.

On je istakao da je prethodnih nekoliko dana primećen talas vandalizma u Sremskoj Mitrovici, s obzirom da je u Kuzminu uništen deo sale za fizičko, a u Laćarku srušena fontana u centru sela.

„Videli ste u prethodno vreme koliko radimo na uredjenju Sremske Mitrovice, radimo na uredjenju ambijenta da nam svima bude lepše, sredjujemo javne česme u gradu, dečja igrališta, pravimo mini urbane džepove, a ovakve stvari nas samo vraćaju nazad“, istakao je predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovice, Vladimir Pavlović.

Apelujemo na Policiju i nadležne da što pre otkriju i kazne počinioce.