Treća japanska kompanija ulaže 50 miliona evra u Srbiju i stvara 200 novih radnih mesta 

foto Vojvodina uzivо

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji prve fabrike kompanije “JFE Shoji” u Evropi, u Inđiji. 

foto Vojvodina uzivо

Vrednost ove investicije je 50 miliona evra, a zvanična proizvodnja počinje 2025. godine. Kompanija će zapošljavati do 150 ljudi. Ovo je treća japanska kompanija u Srbiji koja otvara svoju fabriku.

Kompanija JFE Shoji Serbia druga je japanska kompanija koja u Inđiji otvara svoj pogon. Prva fabrika je Toyo tires koja je otvorena u decembru 2022. godine i sada zapošljava preko 600 zaposlenih, koji proizvode godišnje pet miliona guma “Made in Serbia”.

Japanska kompanija JFE Shoji Serbia d.o.o. je jedina fabrika ove kompanije u Evropi i registrovana je prošle godine, kada je i podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju kompleksa za proizvodnju metalnih delova za elektromotore u Inđiji.

Pored predsednika Vučića, ceremoniji su prisustvovali i izvršni direktor kompanije JFE Shoji Korporejšn Jošicugu Kobajaši, Nj.E. ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura, ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

-Ovo je izuzetno značajna investicija, rekao je predsednik Srbije Alekandar Vučić i dodao da je ulaganje oko 50 miliona evra, da će biti zaposleno između 100 i 150 ljudi, a da je Republika Srbija pomogla sa 2,8 miliona.

foto Vojvodina uzivо

Od 2016. godine u Inđiji je bilo zaposleno 23.000 ljudi, a danas je zaposleno 32.000 ljudi. Gotovo 50 posto više je i formalno zaposleno danas nego što je bilo samo pre osam godina. To je dobar i važan rezultat – rekao je predsednik. Takođe je zabeležen značajan rast prosečnih plata.

-Ja sam u Japanu, pre 14 godina, prilikom posete, mnogo toga naučio. Izuzetno se radujem dolasku svake japanske kompanije u našu zemlju, rekao je Vučić i istakao da je Srbija u odnosu na 2020. godinu 20 puta uvećala izvoz, ali da to treba da bude više.

Nakon obraćanja, predsednik Vučić i direktor fabrike JFE Shoji Serbia i japanski ambasador Akira Imamura obojili su oči daruma lutke iz 17 veka, koja je simbol istrajnosti i sreće. Boji se jedno oko za ostvarenje želje, a drugo kad se želja ostvari, simbolizuje progres i dugotrajni prospreritet.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, za prvu fabriku japanske kompanije JFE u Evropi, pored Vučića prisustvuju i ambasador Japana u Beogradu Akira Imamura, ministar unutrašnje u spoljne trgovine Tomislav Momirović, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak.

Japanski ambasador u Srbiji Akira Imamure pozdravio je sve okupljene zvanice rekavši da je srećan što “smo svi danas ovde”, te odao počast predsedniku koji je radio na visokokvalitetnim investicijama.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, izjavio je za Vojvodina uživo da je JFE Srbija kompanija koja radi u oblasti autoindustrije, i da će u prvoj fazi biti otvoreno 200 radnih mesta. Ova kompanija proizvodi rotore i elektro motore za najveće brendove za auto-industriju, kao i da sarađuju sa japanskim kompanijama Toyo Tires (koja ima pogon u Inđiji) i Nidec (koja ima pogon u Novom Sadu), koje već posluju u Srbiji.

O kompaniji 

Kompanija JFE Shoji Srbija posluje u okviru jedne od vodećih japanskih korporacija JFE Shoji Korporejšn. Osnovana je 1954. godine i trenutno zapošljava više od 8.500 ljudi u više od 54 pogona i poslovnica u zemjama Jugoistočne Azije (ASEAN), Kini i Severnoj Americi.

 

Član je JFE Holding Inc, koji posluje u 22 regiona širom sveta sa više od 64.000 zaposlenih u okviru grupe.

Iz kompanije naglašavaju da će koristiti najnovije tehnologije i doprineti razoju automobilske i elektro industrije kako u Srbiji tako i u Evropi.

Lokacija nove fabrike je u neposrednoj blizini šoping centra, odmah pored parcele gde se gradi Akva park.