Tri saveta kako da zaštitite biljke tokom toplotnog talasa: Malo vremena će vam oduzeti, a produžiće im život

foto Freepik

Kako smo ušli u ovaj toplotni period godine, gledamo na sve načine da rashladimo kako bi nam bilo što prijatnije. Ipak, nije samo nama potrebno hlađenje, potrebno je i biljkama jer su i to živa bića.

Zbog toplog vazduha, potrebno im je možda malo više nego neko drugih dana, a ovo su saveti kako da u tome i uspete.

  1. Zalivajte

Kao što i mi imamo potrebu da se više hidriramo, tako je potrebno i biljkama više vode, piše „Garden health“. Preporuka je da ih zalivate u najhladnijem delu dana, dakle ujutru pre pojačanih sunčevih zraka ili uveče kako sunce bude zalazilo, ili čak u oba dela dana. Teško je reći koliko često to treba da radite, ali ako to budete radili najmanje tri puta nedeljno, održavaćete ih dovoljno hidriranim.

  1. Senka

Iako je malo sunčevih zraka poželjno za vašu biljku, previše izlaganja može da dovede i do opekotina na listovima i sprečiti biljke da cvetaju. Pronađite mesto koje će u većem delu dana biti u hladu, koliko je to moguće, a dodatna ideja može biti i postavljanje suncobrana koje je takođe dovoljno da spreči potencijalne probleme.

  1. Zaštita od vetra

Ni vetar u velikoj meri nije pogodan za pravilan razvoj i održavanje biljaka. Možete napraviti i zaštitu tako što ćete oko biljaka staviti zavesu ili nešto čvršće kako bi se sprečio vetar, a možete i posaditi biljke jednu do druge kako bi se međusobno štitile od naleta strujanja vazduha. Isto tako, ovo može biti efikasan način za obezbeđivanje senke manjim biljkama.