Trideset godina časopisa Sunčani sat

Promovisan je trideseti broj Časopisa za nauku, umetnost i kulturu Sunčani sat” u sklopu Novembarskih dana. Program je održan u Muzeju Srema, u organizaciji izdavača, Ustanove za negovanje kulture „Srem”.

Časopis neguje istoriju i promoviše kulturnu baštinu Sremske Mitrovice i Srema, nazvan po spomeniku, skulpturi sunčanog sata iz Sirmijuma, jedinstvenom spomeniku od velikog kulutrnog ali i naučnog značaja, a koji je izložen u lapidarijumu Muzeja Srema.

Sirmijumski sunčani sat je  pokazivao vreme, dok časopis „Sunčani sat”, kako je rekla prof. dr Slađana Milenković, urednica časopisa: „Već 30 godina osvetljava istoriju Sremske Mitrovice, beleži sadašnjost zarad budućnosti, sa ciljem da vidimo gde smo, odakle idemo i da sve to zabeleži za buduća pokoljenja, jer niko od nas ne stvara ex nihilo – ni iz čega, nego nastavljamo nešto što je bilo pre nas i nadamo se da će to neko da radi i u budućnosti. Svi smo deo jedne epohe i dolazimo posle nekog istorijskog vremena koje nastavljamo dalje i prepuštamo ga budućim generacijama. Sunčani sat pokazuje vreme spram sunčeve svetlosti, a svetlost je život koji u sebi nema ništa tamno, rekao je Sveti Jovan Zlatousti jer svetlost treba da donosi korist i drugima i upravo tako časopis decenijama pruža znanje i širi vidike. Ovo je časopis svih nas, naš mitrovački, ali kako kaže Vistan Hju Odn: „Biti lokalan, a cenjen svuda”, upravo to jeste geslo pod kojim se Sunčani sat danas stvara i pod kojim nas okuplja.”

Zahvalila se svim saradnicima od prvog do tridesetog broja, Gradu Sremska Mitrovica i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji su podržali 30. broj finansijski i doprineli da ovaj časopis bude među najdugovečnijim u Srbiji.

Aleksandar Budošan direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem” rekao je u ime izdavača: „Časopis okuplja oko sebe i uz sebe ljude, stvaraoce, istraživače koji postavljaju pitanja i daju odgovore na ono šta se dešavalo oko nas i sa nama. Nekako uvek porateći Festival besedništva, traje i opstaje zajedno s njim. Kako je u prvom broju časopisa napisao Aleksandar Erdeljan jedan od njegovih rodonačelnika otkucavanje vremena kao molitve svedoči o tome da svaki novi broj donosi sa sobom nove čitaoce, neke nove poštovaoce pamćenja na ovoj geografiji, koji možda svi zajedno naivno veruju da je spas upravo u sećanju i umetnosti.”

O svom tekstu u ovom broju govorio je Nenad Radmanović obeležavajući 80 godina od stradanja roboljuba na Spomen-groblju u Drugom svetskom ratu.

Istoričar Dejan Mostarlić predstavio je tekst u kojem istražuje zapise Proglasnih knjiga mitrovačkog Gradskog poglavarstva 1878-1884, u našem gradu.

Marija Vuruna govorila je o slici „Krug”, Lazara Vozarevića čije ime nosi naša, mitrovačka galerija.

U 30. broju „Sunčanog sata” autori su kroz istraživački rad, baštineći bogato kulturno-istorijsko nasleđe, osvetleli 18. i 19. vek  i naravno sadašnjost, Časopis kao nezaboravnik ličnosti, grada i vremena iscrtao je svoj trideseti krug, a samo za poslednjih deset godina, preko 100 različitih autora potpisalo je tekstove istražujući i sećajući se bitnih istorijskih događaja, znamenitih ličnosti Srema i Mitrovice.

U ime izdavača, na promociji je govorila Zorica Miščević član Uredništva. Novi broj „Sunčanog sata” publika je, već po običaju, dobila na poklon.

Promocija Časopisa za nauku, umetnost i kulturu „Sunčani sat” upotpunjena je nastupom Tetara „Gartel”. Voditelj je bila Gordana Lukić.

Rok muzičar Branko Badžić izveo je neke prepoznatljive numere, a on i njegov pogled na rok scenu bio je tema u jednom od prethodnih brojeva.

Pokrovitelji Časopisa su Grad Sremska Mitrovica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.