U Gimnaziji „Sava Šumanović“ u Šidu održana radionica o kreativnom pisanju

Kako napisati dobar pismeni zadatak, pitanje koje se nameće većini učenika u školskim danima, a posebno gimnazijalcima koji žele da i neispirativna tema bude predstavljena kroz sjajan odgovor i sastav. Neke od smernica na šta se fokusirati i obratiti pažnju, te koji su relevantni i bitni elementi dobrog pismenog zadatka, podelila je sa šidskim gimnazijalcima Vanja Kovačević, bivša učenica Gimnazije „Sava Šumanović“, a sada doktorandkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a ujedno i zaposlena u biblioteci Matici srpske kao i u jednoj privatnoj osnovnoj školi. 

Vanja se veoma radova odazvala pozivu profesorki Stručnog veća za srpski jezik i književnost jer je pisanje njeno opredeljenje, naime, ona piše i poeziju za odrasle, ali i priče za decu, a zbirka ovih priča će uskoro biti promovisana i u njenom gradu Šidu. 

Tokom radionice se razvila veoma živa diskusija sa gimnazijalcima o značaju čitanja, šta čitaju i koliko im je bliska ili daleka školska lektira, sagledali su zajedno sponu između čitanja, pisanja i lepog govora, odnosno jezičke kulture uopšte. Zajednički su pokušali da naprave otklon od nekih uobičajenih i ustaljenih obrazaca pisanja, i iskažu svoje misli na kreativniji način. 

Bilo je tu i životnih mudrosti i saveta za izbor studija, te koje su najvažnije ljudske vrenosti koje treba učenici da izgrađuju i neguju. Za sam kraj Vanja je pričitala jednu svoju priču.