U Gradskoj kući uručene boračke legitimacije

Danas u Gradskoj kući, uručene su boračke legitimacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Korisnicima legitimacije obezbeđuju niz pogodnosti kod društveno odgovornih kompanija i organizacija, prilikom kupovine robe i usluga.

Sanja Lakić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posetila je naš grad i u svečanoj sali Gradske kuće, zajedno sa  gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i narodnim poslanikom Tomislavom Jankovićem uručila boračke knjižice učesnicima ratova na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991-1999.

„Ove nedelje smo gotovo u celom Sremskom okrugu, kako bi podelili boračke legitimacije, danas smo uručili nešto više od 100 legitimacija u Sremskoj Mitrovici. Od kako je došao ministar Nikola Selaković na čelo Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, boračka legitimacija postala je i jedna vrsta kartice popusta, kako bi olakšali našim borcima svakodenvni život, moći će da ostvare brojne i velike popuste u kompanijama, preduzetničkim radnjama, banjama, apotekama širom Republike Srbije i svakog dana taj broj kompanija raste, zahvaljujući pozitivnoj kampanji ministra i ministarstva. Naš budžet je veći u odosu na prošlu godinu, već u martu raspisujemo javni poziv za boračka i udruženja za negovanje tradicije, povećali smo taj budžet na 70 miliona dinara, za ratne memorijale na 100 miliona, a i budžet za javni poziv koji se odnosi na banjsko-klimatski oporavak. Trudimo se kao borački sektor u ministarstvu, svim našim borcima, porodicama palih heroja i ratnim vojnim invalidima da budemo kolega i saborac, ali nadasve prijatelj,” rekla je Sanja Lakić.

Ovo je prvi korak u regulisanju statusa boraca, pojasnila je Lakić i dodala da je broj registrovanih boraca u kratkom periodu gotovo udvostručen. Rekla je da sadašnja Srbija ne zaboravlja njihova dela i veliki doprinos koji su u teškim vremenima dali braneći svaki kamen naše otadžbine. Izrazila je posebnu zahvalnost porodicama boraca koji su tokom ovog perioda izgubili živote. Lakić je istakla da se borački sektor trudi da olakša procedure i pruži podršku u ostvarivanju prava koja pripadaju boračkoj populaciji.

Boračke legitimacije koje su uručene predstavljaju znak zahvalnosti države, lokalne zajednice i celog društva za sve što su borci učinili za otadžbinu i narod.

Naš sugrađanin Slobodan Kuprešanin preuzeo je legitimaciju i kako kaže: „Značiće mi za neke olakšice, koliko čujem za ostvarivanje nekih popusta, ništa nije beznačajno, ali nisam samo zato došao, već i da se malo družimo.”

Boračka legitimacija se koristi za dokazivanje statusa korsinika prava iz oblasti boračko – invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, a broj kompanija koje se uključuju u program obezbeđivanja povoljnosti i pogodnosti za borce stalno se povećava. Ceremoniji dodele prisustvovao je i Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine sa saradnicima.