U Muzeju Srema izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovice, 26. aprila, biće postavljena izložba fotografija „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“.

Pokrovitelj izložbe je Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu.

Autor izložbe posvećene žrtvama srpskog naroda, pripadnicima britanskih jedinica za specijalne operacije (SOE) i svima koji su, tokom rata, pružali podršku jugoslovenskim narodima u borbi za oslobođenje otadžbine, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Nik Ilić, u najavi izložbe ističe da je srpski narod prvi u Evropi ustao protiv zajedničkog neprijatelja i za to platio ogromnu cenu, veću nego američki, francuski i britanski narodi zajedno.

„Vlada Velike Britanije od prvog dana pružala je pomoć srpskim borcima, najpre Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini kojom je komandovao pukovnik, kasnije general Mihajlović, a zatim Narodnooslobodilačkoj vojsci maršala Tita. Srpski narod je, zajedno sa svojim saveznicima, prvi poveo borbu protiv okupacije, a zajedno s njima borili su se i pripadnici Jedinice za specijalne operacije (SOE) od kojih su sedmorica sahranjeni u Beogradu. Ova izložba posvećena je njima“, rekao je pukovnik Nik Ilić.

Izložba je u prethodnih nekoliko meseci posetila muzeje i galerije u nekoliko gradova i opština naše zemlje a sada je red došao i na Sremsku Mitrovicu.

Zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, koji je i inicirao da ovu izložbu vide i građani Sremske Mitrovice, istakao je da „Srbi kao narod pamte doprinos svojih saveznika u zajedničkoj borbi protiv okupatora na ovim prostorima“.

„Ova izložba jedna je u nizu koje ćemo organizovati sa našim ustanovama kulture kako bi smo na dostojan način obeležili osam decenija od početka Drugog svetskog rata na našim prostorima i stradanja našeg naroda. Rado smo se javili na poziv ljudi iz Ambasade Ujedinjenog kraljevstva, jer nas vežu zajednička sećanja na borbu naših naroda za slobodu i pobedu nad fašizmom“, istakao je Samardžić.

Kustos Muzeja Srema, Nenad Radmanović, istakao je za naš portal da će se izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ dobro nadovezati na izložbu „Aprilski rat i prvi dani NDH u Sremskoj Mitrovici“ koja će biti postavljena u drugoj polovini aprila u Muzeju Srema.

„Posetioci ove dve izložbe će imati pred sobom jasan uvid u dešavanja u gradu koja su prethodila Aprilskom ratu, slomu jedne države, političkim odnosima u gradu, „građenju“ zločinačke tvorevina NDH, počecima progona i zlostavljanja Srba, Jevreja i Roma, ali i dokazima o savezništvu i zajedničkoj borbi sa narodima britanskih ostrva koja budućim generacijama treba da omogući da bolje razumeju svoju istoriju. Pred nama starijima je zadatak da ne zaboravimo žrtvu onih koji su stradali za slobodu tokom ovog najmračnijeg poglavlja istorije u Evropi“, rekao je Radmanović.

Izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“ koja će biti otvorena u Muzeju Srema 26. aprila ,trajaće mesec dana, do kraja maja.

Posetioci će moći da je posete svakim radnim danom u periodu od 07 do 15 časova, kao i vikendom od 09 do 17 časova.