U Orašcu održana državna ceremonija povodom Dana državnosti   

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, u Orašcu je održana centralna državna ceremonija koju je predvodio potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane, izaslanik predsednika Republike Miloš Vučević. 

Ceremonija obeležavanja dana državnosti počela je opelom koji je služio episkop šumadijski Jovan, u  znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je Karađorđe u Orašcu podigao Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. 

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su izaslanik predsednika države Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega je intonirana himna Bože pravde. 

Obeležavanju Dana državnosti prisustvovao je veliki broj građana, kao i brojni srpski zvaničnici i predstavnici diplomatskog kora, a u ime Grada Sremska Mitrovica prisustvovao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić. 

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države. Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je na taj dan 1835. godine u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan Sretenjski, a ustrojen je po uzoru na najslobodoumnija ustavna rešenja tog vremenog, poput Francuske i Belgije, dok većina zemalja ondašnje Evrope nije ni imala ustave.