U Šidu otvoren Međunarodni festival mladih „Bina mira“

Sinoć je u sali Kulturno obrazovnog centra Šid svečano  otvoren Međunarodni festival mladih „Bina mira“, koji se održava od 18.-23.septembra. Festival je svečano otvorio Cvetin Aničić, poželevši svim gostima „Bine mira“ dobrodošlicu.  

Tokom narednih nedelju dana, Šid će biti domaćin preko osamdeset mladih iz Nemačke, Belgije, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske i drugih gradova Srbije. Sve kulturne i sportske ustanove, kao i kulturno umetnička društva biće domaćini kreativnih, muzičkih, pozorišnih, lutkarskih, slikarskih i plesnih radionica, a svake večeri Šid će disati u ritmu pozorišne umetnosti. 

U nizu predstava koje nam predstoje, prvi su se predstavili ovogodišnji domaćini festivala, Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ iz Šida, predstavom „Duga šetnja do kuće“.

Evropski pozorišni festival „Bina mira“ osnovan je 2008. godine od strane Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, sa ciljem povezivanja mladih i promocije mira, jedinstva i tolerancije putem umetnosti. Festival se održava svake godine u septembru, svake godine u drugoj zemlji. Organizaciju ovogodišnje „Bine mira“  pored brojnih partnera festivala, podržala je i Opština Šid.