Učenice OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ predstavljaće Srbiju u Brazilu na Svetskom školskom prvenstvu u basketu 3X3

U Gradskoj kući održana je konferencija za medije povodom posete Saveza za školski sport Sremskoj Mitrovici a povod je to što su učenice Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ osvojile prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u basketu 3 na 3.

Ispred Saveza za školski sport Srbije govorio je Predrag Šoškić, koji je izrazio zadovoljstvo što je danas u Sremskoj Mitrovici i rekao još: “ Velika mi je čast što sam ovde i hvala Sremskoj Mitrovici, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i devojkama na jednom lepom uspehu. Devojke su bile prve na Republičkom takmičenju  u basketu 3×3 i samim tim izborile su pravo da nastupe i da predstavljaju Republiku Srbiju na Školarijadi, koja se ove godine održava u Rio de Ženeiro, od 19. do 27. avgusta. Ono što sam sasvim siguran, poznajući uopšte rad profesora Kozeljca i ove devojke, imao sam priliku da gledam kako igraju, siguran sam da će svojim dobrim ponašanjem pre svega i nadam se i dobrim rezultatima dostojno predstaviti Republiku Srbiju na Školarijadi, kao i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Sremsku Mitrovicu“.

Učenice Zmajeve škole predstavljaće Republiku Srbiju u basketu 3 na 3 na predstojećoj Školarijadi koja se održava u Rio De Ženeiru, Brazilu, u periodu od 19. do 27. avgusta 2023. godine.

Načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo nije krio svoje zadovoljstvo postignutim uspehom i rekao je: “ Ovo nije prvi put da učenice Zmajeve škole izbore učešće na ovako jednom prestižnom takmičenju. U doba korone odbojkašice Zmajeve škole su ostvarile veliki uspeh i plasirali se na svetsko prvenstvo ali iz poznatih razloga znamo zašto se ono nije odigralo. U svakom slučaju ponavlja se uspeh Zmajeve škole. Što se tiče košarke, košarka je prestižan sport i jako popularan u Srbiji i basket 3×3 je jedan košarkaški granski sporta, koji na jednom malom prostoru zahteva visok nivo koncetracije , brzinu reagovanja i naravno fizičku spremu. Sam plasman na Svetsko prvenstvo jeste uspeh ali vam tamo niko ne može oduzeti pravo da napravite i postignete što bolji rezultat. Ja sam siguran da će učenice Zmajeve škole kao i njihov nastavnik da nas prezentuju itekako dostojno, kako svoju školu, tako i naš grad i naravno Republiku Srbiju“.

„Ja bi ovu priliku iskoristio da u ime Grada, naravno i u svoje lično ime da čestitam i zahvalim učenicama, nastavniku, direktoru škole na postignutom uspehu, kao i roditeljima i svima onima koji su dali svoj doprinos ovom uspehu. Takođe bi se zahvalio i Savezu za školski sport Srbije koji je zajedno sa lokalnom samoupravom učinio sve da učenici Zmajeve škole učestvuju na Svetskom školskom prvenstvu u Brazilu. Poželeo bih sreću učenicima i njhovom treneru da ih mudro vodi, srećan put i da tamo ostvare što bolje rezultate ali i da ne zaborave svoju životnu dob, ipak su oni neko ko treba da se druži i da steknu nova prijateljstva, u svakom slučaju to su momenti koji će da pamte ceo svoj život“, dodao je načelnik Ševo.

Na Školarijadi Republiku Srbiju u Basketu 3 na 3 u kategoriji devojčica predstavljaće:

1. Irina Andrijašević

2. Teodora Milošević

3. Nikolina Popović

4. Anja Bojković

5. Profesor Dejan Kozeljac

„Velika mi je čast, što smo dobili priliku da učestvujemo na tako velikom takmičenju i što ćemo predstavljati našu školu i našu zemlju. Namestila nam se generacija, da smo tako odigrale dobro. Spremale smo se timski, niko nije znao da ćemo proći uopšte na Svetsko i da ćemo osvojiti Državno prvenstvo, otišli smo na prvenstvo sa stavom da ćemo da pobedimo i desilo se to da ćemo predstavljati našu zemlju“, rekla nam je Irina Andrijašević učenica Zmajeve škole i član šampionske ekipe koja se ovim sportom bavi već 4 godine.

Drugi član šampionske ekipe Teodora Milošević učenica 7. razreda Zmajeve škole je rekla: „Teško je bilo doći do ovakvog uspeha i više nam je to što idemo u Brazil, nego da ostvarimo uspeh na Svetskom. U prvim danima kada smo osvojili svi su me pitali i zaustavljali na ulici zbog uspeha, sad već svi znaju. Ovim sportom se bavim već 6 godina.“