Učenici Ekonomske škole “9. maj” posetili Rumuniju u okviru Erasmus + projekta

Predstavnici Ekonomske škole “9.maj“ iz Sremske Mitrovice putovali su u Rumuniju  i time realizovali petu mobilnost u okviru Erasmus+ projekta “Tiny Steps for Great Changes” i tema ovog projekta je bila ekologija.

Mobilnost se realizovala u periodu od 14.05 – 19.05. 2023. godine, u malom gradu Dorohoi na severu Rumunije, domaćin je bila škola Scoala Gimnaziala “Spiru Haret” Dorohoi. Pored Ekonomske škole i domaćina, u mobilnosti su učestvovali i partneri iz Portugala, Španije i Italije. Učesnici su bili učenici trećeg razreda Ekonomske škole koji su članovi tima za ovaj projekat: Tešić Maja, Janković Uroš, Barjaktarević Mihajlo, Jović Željana, Benjamin Adrović 3fa i Lazar Novak, nastavnici Aleksandra Kovač nastavnik informatike, Neda Tović – nastavnik engleskog jezika i koordinator projekta i direktor škole Novica Novaković. Učenici i nastavnici su sa zadovoljstvom učestvovali u aktivnostima koje su se održavale, kako u školi domaćina, tako u van škole, a domaćini su se pokazali kao dobri organizatori.

Tema ove poslednje aktivnosti je bila odgovorna potrošnja, učenici su kroz prezentacije, aktivnosti i radionice, zajedno sa svojim drugarima u mešovitim, međunarodnim grupama razmenili svoja iskustva i predstavili aktivnosti koje su sproveli pre mobilnosti u svojim školama.

Prvog dana boravka učenici su učestvovali u muzičkoj igri, koju su domaćini kreativno organizovali, svaki učenik je imao zadatak da pronađe svog para i sa njim razgovara kako bi se bolje upoznali. Nakon toga je organizovana prezentacija radova u medijateci škole, gde su gosti i domaćini predstavili svoje aktivnosti vezane za odgovornu potrošnju. Domaćini su organizovali obilazak grada i posetu gradskoj kući gde se gostima obratio zamenik gradonačelnika. Nakon povratka u školu učenike je dočekala postavka za radionicu, ukrašavali su i dekorisali stare cipele koje su predhodno potapane u gips i u njih su sadili cveće.

Drugog dana mobilnosti domaćini su organizovali izlet koji je bio veoma sadržajan i zanimljiv. Posetili su manastir Putna gde su imali priliku da se malo bolje upoznaju sa istorijom ovog kraja kroz izlaganje monaha i posetu muzeja. Nakon manastira nastavili su put ka veoma zanimljivoj i nesvakidašnjoj poseti muzeju motora „Expo Moto Bucovina“. Gostima se obratio vlasnik i sa zadovoljstvom im predstavio kako rade neki od izložbenih primeraka koji su proizvedeni u različitim periodima i državama, različitih marki i namena, učenici su uživali i poneli lepe utiske. Nakon toga u popodevnim časovima organizovana je poseta gradu Sučeava, gde su gosti obišli Etno selo i uživali u obilasku i pogledu sa prelepe tvrđave koja se nalazila nedaleko od muzeja ( „Suceava Fortress“).

Trećeg dana mobilnosti učenici i nastavnici uputili su se ka gradu Botošani. U pomenutom gradu sa bogatom tradicijom, učesnicima mobilnosti upriličena je poseta školskom inspektoratu Botošani (Botosani School Inspectorate), koji se smešten u prelepoj instituciji stare gradnje. Prijem je organizovan u svečanoj sali za konferencije, gde su se gostima obratili gradonačelnik, školski inspektor i koordinator samog projekta. Obraćanju je predhodilo izvođenje državne himne, nakon čega je ukazana dobrodošlica i istaknut značaj projekata na temu ekologije. Svoje mišljenje i zahvalnost izneo je i učenik škole iz Sremske Mitrovice, Uroš Janković. Nakon ove posete gosti i domaćini su se uputili ka obližnjoj šumi Tudora (Tudora protected forest), koje spada u specijalni, zaštićeni rezervat prirode. Po dolasku u podnožje šume goste su dočekali specijalizovani vodiči koji učinili da šetnja šumom bude bezbedna i uzbudljiva.

Šetnja kroz šumu je bila prava avantura, podrazumevala je savladavanje manjih prepreka, penjane i silaženje niz liticu, sve sa ciljem da se stigne do proplanka gde su goste sačekali izuzetno ljubazni domaćini, čobani koji su bili zaduženi za kratki predah uz zakusku. Trpeza koja je sačekala avanturiste bila je nesvakidašnja, svi su uživali u ukusnim zalogajima, domaćem ovčijem i kravljem siru, palenti organskom luku i paradajzu, i sve to na svežem vazduhu i prelepom pogledu u prirodi. Nakon posluženja organizovana je vožnja zapregom ( zaprežnim kolima) kroz šumu. Za sve učesnike ovo je bio pravi doživljaj. Po povratku u Dorohoi, učenici i nastavnici su posetili zanatsku grnčarsku radionicu, gde su se upoznali veštinama starog zanata pravljenja grnčarskih prozvoda od crne gline.

Četvrtog dana mobilnosti učenici su podeljeni u dve grupe kako bi lakše i efikasnije učestvovali u radionicama koje su predviđene i organizovane za taj dan. Prva aktivnost je bila u Prirodnjačkom muzeju ( Natural Science Museum), učenici su najpre uživali u razgledanju postavki muzeja, a zatim učestvovali u radionici koja je podrazumevala eksperimente sa hemijskim reakcijama i merenje PH vrednosti rastvora. Jedna grupa je aktivno učestvovala u muzeju dok je druga grupa za to vreme posetila srednju tehničku školu „Ion Pilat“ koja se nalazi u neposrednoj blizini muzeja. Profesori i đaci škole prezentovali su način izrade ukrasnih predmeta koji nastaju rekonsrukcijom i upotrebom ostataka materijala, kamena, plastike, keramike, kao što su vaze, saksije i slični dekorativni predmeti. Nakon ovih aktivnosti uputili su se ka školi domaćina gde su nastavili sa kreativnim aktivnostima. U dvorištu škole su pravili su mozaik od ostataka keramičkih pločica i mermernih komada. Ovom prilikom pokazali su kreativnost i iskoristili neutošeni deo materijala, napravili mozaike koji će krasiti hodnike škole. Nakon ručka su uredili i kreirali izložbu u holu škole, koja je obuhvatila sve radove koje su učesnici mobilnosti pravili u svojim školama u aktivnostima koje su predhodile mobilnosti i tokom samih mobilnosti.Izložba je bila koncipirana po tematskim celinama projekta: upravljanje otpadom, održiva (organska) hrana, biodiverzitet, eregetska efikasnost i odgovorna potrošnja. Učenici su na završnoj mobilnosti smislili su zajedničku,petu, strofu himne projekta i otpevali celu himnu. Ovog četvrtog dana upriličena je svečana večera koja je i ujedno pravo zadovoljstvo i radost za sve učesnike. Nakon večere svim učesnicima su podeljeni sertifikati, a učenici su uživali u zabavi sa svojim vršnjacima.

Petog dana mobilnosti predstavljanje tradicije i običaja rumunskog naroda priredili su učenici najnižih razreda škole domaćina. Bili su odeveni u tradicionalne narodnje nošnje, i zajedno sa učesnicima mobilnosti, učenicima i nastavnicima, su pravili prolećno drvo na koje su okačili imena svih učenika koji su im došli u goste. Pevali su i igrali tradicionalne rumunske pesme i plesove, a takođe su učili da broje na srpskom jeziku. Domaćini i gosti su podjednako uživali u veseloj pesmi mališana.

Boravak i druženje kao i celokupna organizacija doprineli su da projekat bude predstavljen na najbolji način i prikaže zajednički trud, rad i zalaganje. Svi su uživali u srdačnoj organicaciji domaćina, lepom druženju, kvalitetno provedenom vremenu i stvaranju novih uspomena. Ova mobilnost će biti posebno upamćena jer je poslednja u okviru ovog projekta i nosi sa sobom setu jer se druženje učenika iz pet zemalja završava, sa nadom da će iza svega ostati prijateljstva koja će trajati dugo.