Učenici Ekonomske škole u poseti školi u Republici Srpskoj povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

U Doboju se danas i sutra održavaju radionice na kojoj učestvuju učenici ekonomskih škola iz Doboja i Sremske Mitrovice, organizovane povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Foto RTV Doboj: Željka Damjanović, profesor srpskog jezika iz Doboja
Foto SRNA/RTV Doboj: Željka Damjanović, profesor srpskog jezika iz Doboja

Danas je organizovana radionica crtanja stripa na temu srpskog jedinstva, a za subotu literarna radionica “Pevamo i pišemo o Srpskoj i Srbiji” koju vodi profesor srpskog jezika iz Doboja Željka Damjanović.

“Cilj obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste da se učenici međusobno upoznaju i da vide da su nam zajednički jezik, kultura, običaji, pismo i da smo u stvari jedan narod”, rekla je Damjanovićeva za RTV Doboj.

Domaćin je dobojska Ekonomska škola, čiji je direktor Tijana Vasiljević Stokić istakla da je međusobna saradnja ove dve škole počela od septembra prošle godine, a da se bazira na sporazumima ministarstava prosvete Republike Srpske i Srbije.

“U goste iz Sremske Mitrovice došli su nam dve profesorice i šest učenika”, izjavila je Stokićeva.

Foto RTV Doboj: Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj
Foto SRNA/RTV Doboj: Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj

Profesor srpskog jezika i književnosti Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice Slavica Šatara kaže da je poseta Doboju organizovana u skladu sa sporazumom o međusobnoj saradnji u cilju mobilnosti učenika i nastavnika i razmena dobre prakse, u cilju negovanje tradicije srpskog jezika i pisma ćirilice.

Foto RTV Doboj: Slavica Šatara, profesor srpskog jezika i književnosti “Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice
Foto SRNA/RTV Doboj: Slavica Šatara, profesor srpskog jezika i književnosti “Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice

Učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice Dušan Popović zadovoljan je što je do projekta zahvaljujući kojem je upoznao nove drugare, a učenica Ekonomske škole iz Doboja Ana Kurtinović ukazala je na važnost svesnosti o poreklu, zajedničkim korenima i šta sve zajedno može da se uradi.

Foto: RTV Doboj: Dušan Popović, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice
Foto: SRNA/RTV Doboj: Dušan Popović, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice

Predstavnik Gradske uprave Doboja Nermina Isić poručila je da grad Doboj podržava saradnju u oblasti obrazovanja i kulture.

Foto RTV Doboj: Nermina Isić, predstavnik Gradske uprave Doboj
Foto SRNA/RTV Doboj: Nermina Isić, predstavnik Gradske uprave Doboj

Planom boravka u Doboju predviđeno je da učenici i profesori iz Sremske Mitrovice prisustvuju časovima u Ekonomskoj školi kao i da obiđu znamenitosti ovog grada.