Unapređen sistem upravljanja otpadom u Sremskoj Mitrovici

Iako se naš grad Sremska Mitrovica, ističe kao jedan od vodećih u oblasti upravljanja otpadom u Republici Srbiji, stalan rad i unapređivanje ovog sistema je neophodan.

Iz JKP „Komunalije“ ističu da kontejneri za odvajanje otpada (plavi za plastičnu ambalažu , papir i metal i žuti za staklo) su postavljeni na 150 lokacija u gradu, većinom u naseljima kolektivnog tipa stanovanja. Na red su sada došli dotrajali metalni kontejneri za mešani komunalni otpad. Velika je investicija zameniti sve kontejnere, ali smo uspeli da na preko 100 lokacija postavimo nove zelene kontejnere, koji su oblepljeni tačnim uputstvima -šta odlagati a šta ne! Najveći problem je trenutno nepropisno odlaganje od strane stanovnika koji ne žive u određenim naseljima. Iako već dve godine postoji Reciklažno dvorište , gde je besplatno odlaganje, stanovnici i dalje na nekim lokacijama odlažu kabasti otpad, šut i zeleni otpad.

Kontejneri za mešani komunalni otpad služe isključivo stanovnicima naselja kolektivnog tipa stanovanja. Ostali stanovnici koji žive u kućama imaju kante (zelene i plave). Prema tome ne smeju koristiti kontejnere (Gradska odluka o održavanju čistoće grada Sremska Mitrovica). Takođe apelujemo na građane stambenih naselja u kojima se lože peći da vode racuna kada odlažu pepeo!

Kada bi svaki pojedinac vodio računa o svom okruženju, isto bi bilo daleko lepše i prijatnije za život, navode iz JKP „Komunalija“.