Uređuje se Spomen groblje – u septembru se obeležava 80 godina od strašnog pogroma

Prve nedelje septembra na Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, obeležava se 80-godišnjica od zločinačke akcije ustaških falangi Viktora Tomića i streljanja na mitrovačkom pravoslavnom groblju.

Grad Sremska Mitrovica i Zavod za zaštitu spomenika kulture uveliko uređuju memorijalni kompleks, Spomen groblje, a radovi bi trebalo da budu gotovi do 1. septembra.

Foto: Moj grad SM

Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture za portal Moj grad SM rekao je da se konzervaciji pristupa sa posebnom pažnjom: „Grad Sremska Mitrovica i Zavod izvode radove na konzervaciji i restauraciji aleje, pristupnih staza kao i 300 metara zidova aleje sa ornamentikom. Takođe, u toku je i zamena i osvežavanje mobilijara pored šetališnih staza. Novina je postavljanje tabli koje će sadržati informacije za posetioce. Radovi će se izvesti u zakazanim rokovima a sve u cilju obeležavanja važne godišnjice 4. septembra“.

Foto: Moj grad SM

Radove na konzervaciji i restauraciji dela Spomen groblja finansira Grad Sremska Mitrovica. Vrednost radova je 7.879.300,00 dinara bez PDV-a.

Foto: Moj grad SM

Nenad Radmanović, kustos istoričar Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice naveo je da će u toku septembra biti otvorena tematska izložba koja će opisati krvavu 1942. godinu u Sremu: “ U Muzeju Srema priprema se izložba na temu stradanja sremskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu, sa posebnim osvrtom na događaje iz avgusta i septembra 1942. u Mitrovici, kada su nad srpskim stanovništvom u Sremu izvršeni strašni zločini koje je planirao i sprovodio blizak Pavelićev saradnik, Viktor Tomić. Centralno mesto ove izložbe ima čovek, rodoljub, Sremac, goloruki paor, radnik, učitelj, đak, sveštenik, čije kosti posute leže u prkosnoj sremskoj ravnici od Fruške gore do Save i od Vukovara preko Mitrovice do Zemuna…“

Foto: Moj grad SM

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, rekao je za naš portal: “ Grad Sremska Mitrovica dostojno će obeležiti 80-godišnjicu sećanja na žrtve genocidne akcije koju su sprovele ustaše predvođene Viktorom Tomićem u kojoj je uhapšeno i ubijeno preko 8000 Srba. U cilju sećanja na tužne dane koji su počeli u Vukovaru krajem avgusta i trajali do sredine septembra 1942. godine, a kojima je prethodilo proterivanje i ubijanje viđenijih Srba, nacionalnih radnika, intelektualaca, sveštenstva, Grad sa svojim ustanovama organizuje nekoliko aktivnosti. U Muzeju Srema izložbu početkom septembra, zatim naučnu konferenciju o ustaškom teroru u Sremu koja će se održati tokom novembra, tako i komemoraciju na pravoslavnom groblju-Spomen groblju, koja će biti održana 4. septembra. Grad Sremska Mitrovica gaji kulturu sećanja na nemile događaje koji su ostavili traga u istoriji našeg grada, pa smo tako prošle godine obeležili početak Drugog svetskog rata kroz izložbu „Aprilski rat i prvi dani NDH“ u Muzeju Srema, u mitrovačkoj kasarni služen je prvi parastos vojnicima Kraljevine Jugoslavije u Sremskoj Mitrovici palim u borbama u Aprilskom ratu, postavljen je vojnički krst na mestu gde su se vodile borbe između vojnika Kraljevine Jugoslavije i nemačkih jedinica tokom aprila ’41 a ove godine postavljen je i spomenik na mestu gde se nalazila sinagoga koju su leta ’42 godine minirale i uništile ustaše. Pozivam sve Mitrovčane da 4. septembra dođu na Spomen groblje i odaju poštu svojim sugrađanima kao i svim žrtvama stradalim u teroru tokom Drugog svetskog rata.“