Uskrs u sremskomitrovačkoj katedrali

Foto: Sremska biskupija

Uskršnju svetu misu u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika predvodio je sremski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina u zajedništvu sa kancelarom Sremske biskupije preč. Tomislavom Lasićem i katedralnim župnikom mons. Eduardom Španovićem, prenosi sajt Sremske biskupije.

Biskup Svalina je u homiliji govorio o poruci uskršnjih događaja, o kojima govori jevanđelje.

Foto: Sremska biskupij

„Cijelo evanđelje je puno nekog dinamizma nekog kretanja, nešto se događa. I mi smo u našem vjerničkom životu i te kako pozvani na to iskustvo kretanja, ne neke statičnosti, ne nekog mrtvila. Jer, iskustvo smrti, ako vjerujemo u stvarnost uskrsnuća, i te kako nas mora probuditi, pokrenuti dati neki novi smisao, neki novi zamah. Koliko su to toliki svjedoci kroz povijest kršćanstva znali očitovati, prepoznati i djelovati. Imamo milost da smo na stopama, na prostoru gdje su toliki koračali i posvjedočili upravo to što je Marija Magdalena i što su apostoli naviještali, kretali se, raznosili tu radosnu vijest do nakraj svijeta. I baš danas, na današnji dan zaštitnik ove katedrale i naše biskupije, sv. Dimitrije, bio kadar do vlastite smrti posvjedočiti ‘Krist je uskrnsuo!’ Nije mirovao, nije s povukao, nije zanijekao tu radosnu vijest, nego je pred neprijateljem bio spreman položiti i svoj život. I to baš na današnji dan 304. godine,“ obratio se prisutnim vernicima biskup koadjutor Svalina.

Foto: Sremska biskupij

Biskup je pozvao vernike da budu Hristovi svedoci u svojim porodicama, u onim sredinama u kojima žive i u kojima se kreću.

Foto: Sremska biskupij

Župnik Eduard Španović je u ime cele zajednice čestitao biskupu Uskrs. Podsetio je prisutne da je na današnji dan pogubljen sv. Dimitrije, a na Veliki četvrtak sv. Irenej, biskup Sirmiuma, te je zaželeo biskupu da ga ovi sremski mučenici prate svojim zagovorom i nadahnjuju svojim primerom. Župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprineli organizovanju obreda kroz ove velike dane te svima čestitao Uskrs.