Velika Britanija daje zeleno svetlo za gradnju rafinerije i gigafabrike litijuma

Foto: Envato
Velika Britanija je odobrila izgradnju prve velike rafinerije litijuma u ​​zemlji, javlja Rojters. Velika Britanija je odobrila i izgradnju gigafabrike kako bi se oslobodila zavisnosti od litijumskih baterija koje dolaze iz Kine.

Litijum koji će se proizvoditi u Velikoj Britaniji biće korišćene za proizvodnju preko potrebnog materijala za baterije električnih automobila. Projekat, koji vodi Green Lithium, biće jedan od prvih i najvećih u Evropi.

Zelena litijumska rafinerija će biti izgrađena na Teessideu i podstaći će britansku industriju proizvodnje električnih vozila (EV).

Fabrika, koja će biti izgrađena na lokaciji od 58 hektara u okviru kompleksa PD Ports Teesport, stvoriće dovoljno litijuma za proizvodnju milion baterija za električna vozila godišnje, saopštila je kompanija.

Litijum je ključna komponenta u proizvodnji baterija za električne automobile, a porast proizvodnje električnih automobila podrazumeva oslanjanje na proizvodnju litijuma u Kini i istočnoj Aziji, gde se trenutno prerađuje 89% svetskog litijuma.

Green Lithium se nada da će fabrika u Velikoj Britaniji podstaći izgradnju većeg broja gigafabrika – koje proizvode baterije i stvoriti sigurnost u pogledu nabavke, cene i dostupne količine litijuma.

U fazi izgradnje biće otvoreno više od 1.000 radnih mesta, a kada bude u funkciji zaposliće 250 ljudi.

Tri kompanije u Velikoj Britaniji (British Lithium, Cornish Lithium i Northern Lithium) imaju cilj da proizvedu ukupno oko 35.000 tona metala do 2030. godine. I pored toga, ovo je znatno ispod projektovane domaće potražnje od 80.000 tona litijuma do kraja ove decenije, prema procenama kompanije Cornish Lithium.

U skladu sa svojom politikom, Vlada Velike Britanije želi da podrži domaću proizvodnju litijumskih baterija kako bi smanjila uvoz iz Kine, rekao je nedavno jedan vladin zvaničnik.

Krajem juna, francuska grupa za minerale Imerys objavila je planove za iskopavanje litijuma u ​​Velikoj Britaniji i rekla da bi njena rudarska lokacija u Kornvolu mogla da isporuči čak dve trećine baterija za britanska EV do 2030. godine. Cilj je da se proizvede oko 20.000 tona za godinu dana u partnerstvu sa British Lithium.

Portparol kompanije TVL  kaže da u  Evropi postoji veliki nedostatak kapaciteta za proizvodnju litijuma velikih razmera, rekao je portparol kompanije TVL. – Evropa će do 2025. godine imati gigafabrike ukupne snage od 700 GW, kojima će trebati 325.000 tona litijuma godišnje.

Šta je gigafabrika?

Gigafabrika je termin koji je prvi skovala kompanija Tesla i odnosi se na fabrike koje proizvode električne baterije u velikim razmerama, uglavnom za upotrebu u električnim vozilima.

Globalna potrošnja litijuma prošle godine porasla je za 41 odsto u odnosu na nivo iz 2021. godine, na oko 122.000 tona. Ovu procenu dao je američki Geološki zavod za robu. Porast proizvodnje bio je odgovor na snažnu potražnju litijum i jonskih baterija i više cene metala.

Procenjuje se da će potražnja za litijumom širom sveta porasti za oko 75 odsto između 2022. godine i 2025. godine, uglavnom zbog toga što vlade i industrijske kompanije pojačavaju napore da obezbede veću ponudu materijala za baterije, dok aktivno promovišu prelazak na električna vozila.

EU želi da smanji svoju zavisnost od uvoza litijuma iz Kine i zbog toga je neophodno da eksploatiše i sopstvena nalazišta litijuma, kojih ima u više država na starom kontinentu, među kojima je i Srbija.

U razgovoru za Demostat, stručnjak Nemačke agencije za mineralne resurse (DERA) Mihael Šmit izjavio je da u Evropi tenutno postoji više od 15 projekata u preko 10 zemalja koji se tiču eksploatacije litijuma.

Kako precizira, projekti su locirani u Španiji, Portugalu, Finskoj, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama.

Šmit navodi da Evropa ima potencijal da se u 2030. godini u značajnoj meri snadbeva litijumom iz svojih nalazišta – čak do 40 odsto pretpostavljene potražnje.

Litijum u Srbiji

U medijima su se tokom prošle godine pojavili navodi da naša zemlja ima 10% svetskih rezervi ovog metala. Zapravo, Srbija je 11 na svetu po količini ovog metala.

Naime, Geološki topografski institut Sjedinjenih Američkih Država krajem prošlog meseca objavio je analizu na tu temu.

Istraživanje ovog instituta pokazalo je da su rekorderi po količini litijuma poređani na sledeći način:

Tabela: količina litijuma u svetu i Srbija, izvor: Vojvodina uživo