Vidovdan – najsudbonosniji dan u srpskoj istoriji

U kolektivnoj svesti srpskog naroda, dan Svetog Vida ili ti Vidovdan, mnogo je više od verskog odnosno crkvenog praznika.

Vidovdan je datum kada su nam osećanja pomešana – ponos, tradicija, identitet, događaji, odluke, žrtvovanje, daju ovom danu posebnu mističnost. Sa pravom se smatra da je dan Svetog Vida jedan od najsudbonosnijih datuma u srpskoj istoriji.

Vidovdan- dan sa previše istorije u sebi

Prva asocijacija na Vidovdan je naravno Kosovska bitka iz 1389. godine. Bitka koja je nacionalni ponos i tragedija, a čiji je ep zaslužan za opstanak nacionalnog identiteta kroz tamne vekove Osmanlijske okupacije.

Foto: Wikipedia

Bitka koja je više od 6. vekova utemeljena u svesti Srba kao ništa pre i posle nje. Srbi su „čitavu večnost“ čekali i na kraju dočekali, da osvete Kosovske junake. Tako je medalja za hrabrost, posle Prvog Balkanskog, rata nosila na slebi lik Miloša Obilića i natpis „Osvećeno Kosovo“.

Sledeći Vidovdan važan u Srpskoj istoriji bio je onaj iz 1881. godine

Tog dana je vladajuća dinastija Obrenovića, potpisala tajni pakt sa Austrijom i sebe vezala za Hazburšku monarhiju. Srbija se obavezala da neće potpisivati nikakve sporazume sa drugim državama, bez da autrijskog odobrenja. Ali, kao nagradu za potčinjenost Beču, Srbija konačno dobija međunarodno priznanje.

Vidovdan 1913. godine

Na Vidovdan 1913. godine, ispaljeni su prvi plotuni u Drugom Balkanskom ratu, a dan kasnije, počela je Bregalnička bitka protiv Bugara. Pobedom u ovoj bici, Srbija se učvrstila kao najveća vojna sila Balkana i potvrdila ranije pobede i povrćene teritorije od Turaka.

Sarajevski atentat

Godinu dana nakon Bregalniče bitke, a opet na Vidovdan, srpski revolucionar iz Bosne, u Sarajevu, iz pištolja usmrćuje Austrijskog prestolonaslednika Ferdinanda i njegovu suprugu. Ovo je kulminacija zategnutih odnosa sa Austrijom, koja je trajala predhodnih 10 godina.

Foto: Wikipedia

Tada je ovaj atentat izazvao lančanu reakciju i svet je skliznuo u globalni sukob neslućenih razmera. Ovo je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata, najvećeg sukoba u ljudskoj istoriji (do tada).

Versajski sporazum

Kako je Prvi svetski rat započeo na Vidovdan atentatom Gavrila Principa, tako se zvanično završio takođe na Vidovdan (1919. godine).

Tada je u Versaju potpisan mir, Srbija je kao pobednik dobila veliku kompenzaciju za žrtve i herojstvo. Ali na žalost Aleksandar Karađorđević propušta priliku da se oko Srbije ujedine sve srpske zemlje, već previ Jugoslaviju. Zabluda Jugoslovenstva skupo će koštati Srpski narod u 20. veku…

Foto: Wikipedia

Vidovdanski ustav

Ovaj ustav donešen je 1921. godine, proglašena je Jugoslavija, a problemi koje je izazvao kulimiraće 20 godina kasnije.

Uspon i pad Miloševića

Upravo na Vidovdan na Gazimestanu, prilikom obeležavanja 600 godina Kosovske bitke, Slobodan Milošević drži svoj čuveni govor. Za mnoge je ovo predstavljao početak uspona Miloševića i početak razbijanja Jugoslavije.

Definitivan kraj Miloševićeve ere dešava se 12 godina kasnije – naravno opet na Vidovdan. Tada je Milošević, bivši predsednik Srbije, gotovo tajno izručen Haškom tribunalu.

Da li su se ovako krucijalne stvari dešavale na Vidovdan slučajno, ili ipak postoji neka viša sila i simbolika? Jer dan Svetog Vida je dan, kada se po predanju sve vidi i otkrije, i svemu se pokaže trag…

Bilo kako bilo, Vidovdan je bio i ostao najsudbonosnij datum Srpskog naroda, noseći i previše istorije u sebi.