Vučević: Fruškogorski koridor će preporoditi Srem

Foto: Vojvodina uživo arhiva

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, prilikom obilaska radova na tunelu „Iriški venac”, da će projekat Fruškogorskog koridora preporoditi Srem, dok je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao da će koridor biti završen na vreme.

„Dinamika se prati i radovi idu kako treba. O bezbednosti se vodi računa o svakom detalju. Posebno me obradovalo što smo ubrzali probijanje tunela, treba nam četiri meseca za nešto za šta je ranije trebalo devet. Ovaj tunel donosi konkretno zaštitu Nacionalnog parka Fruška gora, neće se ići kroz park i neće biti emisije štetnih gasova. Velika stvar za Irig i Srem, koridor će ga preporoditi“, istakao je Vučević.

Ilustracija Vojvodina uživo

Vesić je naglasio da će koridor biti završen na vreme.

„Rokovi koji su utvrđeni su do septembra 2026. godine izuzev mosta u nastavku Bulevara Evrope. Povećano je koliko se iskopava mesečno, sve će biti ispoštovano. Dobro je kad se nešto novo završi. Manje je važno da li kasni tri meseca, važno je da se sve završi kako treba. Nikad ne znate na šta ćete naići kad kopate tunel, u ovom trenutku ne postoji konkretno ovde razlog da mislimo da će kasniti završetak“, rekao je Vesić.

Naveo je da je tunel „Iriški venac“ dug 3,5 kilometra i da će biti najduži u Srbiji.

„Urađeno je 52 odsto. Do septembra 2026. biće završen koridor, osim radova na Bulevaru Evrope. Koliko će ovo značiti ljudima koji žive ovde, pokazuje činjenica da će ovaj tunel promeniti način života. Ovo je dokaz kako zajedno možemo da uradimo velike stvari“, rekao je Vesić.

On je dodao i da svako gradilište ima objektivne probleme.

„Postoje problemi kao i svuda. Do predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića nikome nije palo na pamet da uradi ovaj tunel, da kroz zaštićeno područje vožnju svedemo na pet minuta. To je kompleksno i svaki projekat ima svoju dinamiku“, istakao je Vesić.
Ambasador Kine u Srbiji Li Ming zahvalio se premijeru Vučeviću i ministru Vesiću na angažovanosti oko projekta.

„Zadovoljan sam i što Srbija napreduje po pitanju infrastrukture. Verujem da uz pomoć premijera i svih nas možemo da završimo koridor u datom roku. Ovo će biti najduži tunel u celoj Srbiji“, naveo je Li Ming.

Obilasku tunela prisustvovali su i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić