Vučić: Sretenje najvažniji dan u našoj istoriji

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da ja je Sretenje najvažniji datum u srspkoj istoriji, crveno slovo Srbije.

Na Sretenjskoj akademiji “Knežev zapis” u Kragujevcu, na ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, Vučić je istakao da Srbi danas, 40 dana posle Božića, slave Sretenje, najbitniji datum ne u verskom, već i u političkom, kulturnom, istorijskom kalendaru “naše lepe Srbije”.

“Za nas je to crveno slovo, mnogo taga smo započeli, uradili baš na Sretenje. Narodna mudrost kaže da je mudrost da ne radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš. U tom duhu Meša Selimović poručuje da je svako slobodan svojom odlukom, hrabrošću i nepristajanjem. Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1804. nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su sa Leonidom pali braneći zakone Sparte”, poručio je Vučić u besedi.

Podsetio je da je na današnji dana pre 219 godina održan zbor na kome je bilo prisutno oko 300 ljudi, na kojem je za vožda izabran Đorđe Petrović, čija je prva zapoved bila “svaki svoga ubite subašu”.

Vučić je podsetio na veličanstvenu pobedu na Ivankovcu koja je značila početak ratne epopeje u kojoj se ređaju herojske pobede poput Mišara, Deligrada…ustanici oslobađaju Kladovo, Negotin, Aleksinac, Ražanj, Kruševac, Beograd.

“Iako je u početku imao karakter bune protiv dahija, od 1805. on postaje javno deklarisani rat za nezavisnost od Otomanskog carstva. Članovi Upraviteljstvujuće Sovjeta Srpskog, prve Vlade, bili su najmudriji ljudi tog vremena poput Prote Mateje Nenadovića, Dositeja Obradovića, Petra Nenadovića, Luke Lazarevića”, istakao je Vučić.