Zaštitio vredne eksponate Muzeja Srema od propadanja!

Mitrovčanin Miroslav Besermenji sa svojom ekipom besplatno je dezinfikovao Arheološki centar Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici i tako zaštitio od vlage i propadanja na stotine vrednih eksponata starosti preko 3.000 godina!

– Vredni eksponati Muzeja Srema smešteni su ovde u Arheološkom centru u podrumskim prostorijama i na spratu. Kako ova zgrada datira sa kraja 19. veka sklona je vlazi i buđi, te su eksponati izloženi opasnosti od propadanja. Da bi ih zaštitili neophodne su ovakve akcije periodično barem jednom u šest meseci, za šta uvek Muzej Srema nema dovoljno sredstava. Ovim putem veliku zahvalnost dugujemo našem sugrađaninu Miroslavu Besermenjiju, istakao je Andrija Popović, direktor Muzeja Srema.

Miroslav Besermenji donirao je u vreme pandemije COVID-19 preko sto tona dezinfekcionog sredstva i sa svojom ekipom i lično dezinfikovao Klinički centar Vojvodine, porodilište Kliničkog centra Srbije, Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici, Narodni muzej u Beogradu, televizije sa nacionalnom frekvencijom, Aerodrom u Beogradu, kao i brojne škole u Srbiji i Vojvodini!

– Čim je proletos u Srbiji buknula epidemija korone krenuli smo u akciju. Kome god je naša pomoć bila potrebna odazvali smo se i poklonili naš preparat i sami dezinfikovali prostorije mnogih zdravstvenih i ustanova kulture u zemlji, kao i škola i ustanova socijalne zaštite. U rodnom gradu takođe smo se odazvali na svaki poziv, a dezinfekcija muzejskih prostorija i zaštita muzejskih eksponata samo je poslednja u nizu akcija koje svakodnevno sprovodimo, rekao je Miroslav Besermenji.

Švajcarski preparat, koji Besrmenjijeva firma proizvodi već dve decenije, pokazao je niz prednosti u odnosu na hlor i druga dezinfekciona sredstva: bez boje je, mirisa i ukusa, ne korodira i što je važno ne nadražuje disajne organe, oči, kožu i sluzokožu.  

– Uradili smo za njega i posebne analize u zemlji i inostranstvu, imamo sertifikate švajcarskog instituta, kao i Naučnog instituta za veterinu u Novom Sadu o njegovoj  antivirisnoj efikasnosti, naglašava Besermenji.

Autor tekst: Narcisa  Božić, Informer.