Zašto nije dobro spuštati roletne tokom dana

Foto: Freepik
Da li u vašem domu spuštate roletne tokom dana? Ako je odgovor “da”, posle ovog teksta promenićete mišljenje.
Ovih dana, kada temperature znaju da budu zaista nepodnošljive, mnogi tokom dana spuštaju roletne u svojim stanovima kako bi se bar malo rashladili. Ali kada pročitate kako to može da utiče na vaše zdravlje, dva puta ćete razmisliti o ovoj navici.
Studija sprovedena na Univerzitetu Oregon pokazala je da je mnogo zdravije držati roletne podignute jer sunčeva svetlost ubija bakterije koje žive u česticama prašine, a to može da smanji rizik od respiratornih problema.
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom”, a naučnici su bakterije pronađene u kućnoj prašini izložili tri različite situacije u kontrolisanim uslovima – mračnoj sobi, prostoriji sa prirodnim svetlom i prostoriji sa UV osvetljenjem.
Nakon 90 dana, prikupili su uzorke i analizirali ih i otkrili da postoji veza između izlaganja svetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale mnogo brže (do 12%) u mračnim prostorijama. Najmanje bakterija bilo je u prostoriji sa UV svetlošću (6,1%), a zatim u prostoriji sa dnevnim svetlom – 6,8%.
Pored toga, bakterije pronađene u zamračenoj prostoriji takođe su povezane sa respiratornim problemima.