Znaju šta ste gledali: Google vas je pratio i u Incognito režimu

foto N.N.

Google je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike, nakon poslednje odluke suda u SAD.

U pitanju je presuda po grupnoj tužbi iz 2020. godine, prema kojoj je Google optužen da zadire u privatnost korisnika prikupljanjem njihovih podataka čak i kada koriste Incognito režim.

U tužbi se tražilo pet milijardi dolara odštete, ali iz kompanije ne priznaju baš sve za šta se terete. Već su izvršene neke izmene, a brisanje podataka će stupiti na snagu van SAD.

U januaru, ubrzo nakon što su najavljeni planove za rešavanje slučaja, kompanija je ažurirala svoje dokumente kako bi jasno stavila do znanja da i dalje prati korisničke podatke čak i kada je uključen Incognito.

Istog meseca, Google je saopštio da isprobava funkciju koja će automatski blokirati kolačiće trećih strana, koji pomažu u praćenju aktivnosti korisnika, za sve koji koriste korisnike Google Chrome.

Takođe, pristali su da izbrišu „stotine milijardi“ podataka o „privatnom korišćenju pregledača“, navodi se u sudskom saopštenju.

„Zadovoljstvo nam je što smo rešili ovu tužbu, za koju smo uvek verovali da je neutemeljena“, rekao je portparol kopmpanije Google Horhe Kastanjeda, napominjući da neće platiti nikakvu odštetu.