15 godina funkcionalne endoskopske hirurgije sinusa u našoj bolnici

Opšta bolnica Sremska Mitrovica jedna je od prvih ustanova koja je počela da primenjuje minimalno invazivnu operaciju paranazalnih sinusa. Primarius dr Miroslav Kendrišić svojim interesovanjem, ličnim autoritetom i nabavkom odgovarajuće opreme pokrenuo je edukaciju o endoskopskim endonazalnim operacijama nosa i sinusa(FESS).

Prof. dr Hainz Stammberger iz Graca je osnivač i glavni promoter ove vrste operacija koja je i danas, sa izvesnim modifikacijama, metoda izbora za veliki broj operacija nosa, sinusa, baze lobanje sa indikacijama koje se sve više proširuju. Zahvaljujući nesebičnosti kolega iz Austrije koje je dr Kendrišić doveo u Bolnicu mnoge operacije iz tog indikacionog područja i danas su rutinske u ORL odeljenju Bonice u Sremskoj Mitrovici.

Pacijenti regiona Srema imaju privilegiju da na savremen način rešavaju svoje akutne i hronične probleme upale sluznice nosa i paranazalnih sinusa. Za 15 godina urađeno je preko hiljadu operacija bez velikih komplikacija i postajemo prepoznati u ovom delu Balkana kao ustanova gde se to uspešno radi.