Promocija knjige: Građanske kuće Sremske Mitrovice

U Galeriji „Lazar Vozarević“ održana je u utorak 17. decembra promocija knjige „Građanske kuće Sremske Mitrovice“, autorke Marije Vukajlović u izdanju Istorijskog arhiva „Srem“. Ova vredna knjiga, bogato ilustrovana i opremljena u formi monografije, koja obrađuje arhitektonsko nasleđe u oblasti profane arhitekture Sremske Mitrovice,  finanski je podržao Grad Sremska Mitrovica, što samo potvrđuje činjenicu koliki značaj Grad pridaje ovoj publikaciji o očuvanju arhitektonskog blaga na njenim ulicama, trgovima, kvartovima.

Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem“ pozdravio je prisutne i istakao da je predstavljena knjiga kruna bogate izdavačke aktivnosti arhiva u toku ove godine i dodao da iako knjiga nije istorijska ipak čuva značajna saznanja iz usmenog predanja, nastala na osnovu kazivanja članova porodica, koja zaslužuju da budu sačuvana i objavljena.

Glavna tema knjige jesu porodični arhitektonski spomenici, koji pripadaju profanoj arhitekturi grada i istorijatu tih objekata, čime je bila neminovna i priča o njihovim vlasnicima, građanskim porodicama Sremske Mitrovice – rekla je autor Marija Vukajlović na promociji publikacije.

Knjiga je nastala objedinjavanjem tekstova koji su prvobitno bili objavljivani u nedeljnom informativnom glasilu „M novine“, u sklopu feljtona „Kuće i ljudi“, u dva navrata 2010. i 2018. godine. Knjiga tome duguje publicistički način pisanja, što je čini izuzetno privlačnom široj čitalačkoj publici. – Istražujući bibliografsku građu o temi došla sam do zaključka da su samo Novi Sad, Zrenjanin i Subotica obradili svoje privatne porodične objekte, što samo potvrđuje da se Mitrovica ovim projektom brige o svom spomeničkom nasleđu izdvaja, kao značajan centar kulture u Vojvodini.

Izrazivši veliku zahvalnost, pre svega izdavaču Istorijskom arhivu „Srem“ i drugim učesnicima u ovom projektu autorka je dodala – Svesna sam da ovom monografijom nisu obuhvaćeni svi važni arhitektonski objekti građanske arhitekture Sremske Mitrovice. Nadam se da će biti prilike da se obuhvate i drugi objekti stambene arhitekture, koji to zaslužuju. Knjiga popunjava veliku prazninu, koja je vladala u poznavanju profane arhitekture, ali i građanskih porodica, koje su stvarale i gradile ovaj grad i davale mu lik kakav danas poznajemo.