Akcijom „Osvetli svoj bicikl“ ukazuju na bezbednost biciklista u saobraćaju

Foto: Biciklistička inicijativa SM

Peta „Kritična masa“ u organizaciji članova Biciklističke inicijative SM, imala je za temu „Osvetli svoj bicikl“. Akcija je bila deo inicijative Biciklističke unije Srbije ka izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, sa akcentom na to da je potrebno podići broj osvetljenih biciklista na nivou cele zemlje, ali i poboljšati odnos vozača motirnih vozila ka biciklističkoj populaciji. Akcije ovog tipa planirane su i u Smederevu, Vrbasu, Loznici, Boru, Beogradu i Novom Sadu i Zrenjaninu.

Foto: Biciklistička inicijativa SM
U tu svrhu neosvetljenim biciklistima će biti deljena svetla obezbeđena iz projekta Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT koji podržava vlada Švajcarske.

Učesnici ovog skupa provozali su se na veselo osvetljenim biciklovima po gradu. Pre toga je je organizovana prezentacija o ispravnom osvetljavanju biciklova što je važno za bezbednost biciklista u saobraćaju, a predavanje je držao Branislav Radulović.

Foto: Biciklistička inicijativa SM

Izabran je najbolje „okićen“ dečiji bicikl , odnosno dečiji prostor na biciklu i dodeljena je nagrada.

Foto: Biciklistička inicijativa SM

Zahvaljujući gostu iz beogradskog udruženja „Ulice za bicikliste“, podeljene su lampe za biciklove. Osim gosta iz beogradskog udruženja, akciju su podržali i gosti iz novosadskog udruženja „Novosadska biciklistička inicijativa“, kao i gošća iz Francuske koja je koordinator UN u Srbiji, Francoise Jacob.