Ako primetite ovaj predmet na vašem automobilu, budite uvereni da je meta lopova

foto screenshot, YouTube

Lopovi biraju svoje mete prema dva važna kriterijuma. Jedan od njih je mogućnost korišćenja delova ukradenog automobila, ili jednostavnost prodaje vozila na crnom tržištu polovnih vozila u izvozu.

Ono što nekog vlasnika može upozoriti da je upravo njegov automobil meta lopova jeste činjenica da su ga lopovi već označili kao metu i nekoliko je trikova kojima se oni služe, navodi Jutarnji.hr.

Tako ako se vozač vrati do parkiranog automobila i pronađe običan ubrus postavljenu na kvaku vrata ili neki drugi deo automobila, trebalo bi da se zabrine, jer nakon što je salveta postavljena, lopovi će obratiti pažnju na rutinu vlasnika i tako saznati kada ga koristi, gde ga parkira…

Primera radi, ako salveta ostane na autu više dana, to znači da vozač automobil ne koristi svakodnevno pa s tim informacijama lopovi čekaju najbolji trenutak da ga ukradu. U tom slučaju nikad nije reč o improviziranoj krađi već su meta automobili visoke prosečne vrednosti koji se često prate i namjeravaju ukrasti ‘po narudžbini‘, piše Eldebate.com.

Isto tako, Još jedan jasan znak krađe je podizanje brisača vetrobranskog stakla i njihovo ostavljanje na tome. Tako, ako ih niko ne spusti nekoliko dana, lopovi znaju da je reč o lakom plenu jer se malo vozi i ne obraća mu se previše pažnje…