Apostolski nuncij u Republici Srbiji posetio je Sremsku Mitrovicu

Ambasador Svete Stolice i predstavnik Svetog oca posetio je sedište Sremske biskupije i obišao drevni Sirmium.

Njegova Ekselencija, mons. Santo Gangemi, posetio je sremskog biskupa koadjutora mons. Fabijan Svalinu u sedištu Sremske biskupije, Sremskoj Mitrovici, u četvrtak, 22. juna 2023.

Budući da je ovo prva poseta mons. Gangemija sedištu ove biskupije, prvo je obišao katedralu-manju baziliku Sv. Dimitrija, đakona i mučenika, gde se susreo i s domaćim župnikom, mons. Eduardom Španovićem i decom koja se pripremaju za Prvu pričest, te se upoznao sa znamenitostima katedrale i njenom prošlošću, a deca su ga pozdravila pesmom i recitacijom.

Nuncij je potom obišao prostore Biskupskog ordinarijata, te se zadržao u kraćem razgovoru s biskupom i saradnicima, nakon čega su obišli i grad i arheološke lokalitete carskog grada Sirmiuma, koji je bio jedan od četiri prestonice Rimskog carstva.

Obišli su pravoslavni hram Sv. Velikomučenika Dimitrija, gde ih je srdačno dočekao o. Gvozden Arambašić, starešina crkve, pokazavši im crkvu i Srpski dom, gde su se zadržali uz osveženje u kraćem razgovoru.

Poseta je nastavljena u Carskoj palati, arheološkom kompleksu dela nekadašnje palate rimskih careva, gde je vrlo srdačno dočekan od strane zaposlenika, te je s velikim zanimanjem obišao ostatke palate, upoznao se s veličinom i značajem nekadašnjeg antičkog Sirmiuma i video mnogobrojne sačuvane kamene mozaike koji su krasili podove palate. Uz pratnju stručnog vodiča, poseta se nastavila i drugim arheološkim lokalitetima, posebno ostacima srednjevekovne bazilike sv. Marije Magdalene na ostacima nekadašnje carske palate ispred i ispod Muzeja Srema, te posetom ostacima prezbiterija bazilike sv. Dimitrija iz 5. veka u centru grada.

Susret je zaključen zajedničkim ručkom u biskupovoj rezidenciji, te razgovorom o aktuelnim pitanjima i prilikama za rast i napredak. Nuncij je izrazio svoje zadovoljstvo viđenim, te svoju spremnost na saradnju kako bi ovako značajni lokaliteti dobili na popularnosti i na širem području. Kao uspomenu na svoju prvu posetu Sremskoj biskupiji, biskup Fabijan uručio je nunciju prigodan poklon – Sremcima posebno dragu i blisku ikonu Čudotvorne Gospe Tekijske – Snežne Gospe, reprodukciju slike koju je princ Eugen Savojski poklonio Tekijskom svetištu nakon velike pobede hrišćanske vojske nad Otomanskim carstvom u bitci kod Petrovaradina 5. avgusta 1716., koja je zauvek sprečila dalje napredovanje Otomanskih sila prema Zapadu.