Astronomski kamp „Letenka 2024“ – još jedno druženje ljubitelja astronomije

foto RTV

Stotine zaljubljenika u svemir iz celog regiona okupiće se na Astronomskom kampu “ Letenka 2024″ na Fruškoj gori koji i ove godine traje četiri dana, od 11. do 14. jula.

Duže od dve decenije livada u naselju „Letenka“ u julu postaje poligon za teleskope , dvoglede i fotoaparate kojima učesnici kampa pronalaze, snimaju i fotografišu najlepše objekte noćnog neba – planete, galaksije, magline, zvezdana jata.

Nova saznanja o nebeskim telima, aktuelne i buduće svemirske misije, raznovrsnost života na Zemlji, ali i razmena iskustava o astronomskoj opremi stalne su teme Astronomskog kampa „Letenka“.

Ove godine iz programa izdvajamo predavanje dr Ivana Dulića o nastanku života na našoj planeti i „poslednjem upijaču Sunčeve energije“. Gošća kampa biće i prof. dr Koviljka Stanković koja će sa učesnicima kampa razgovarati o potencijalima nuklearnih elektrana. O istoriji pandemija i značaju vakcinacije govoriće dr Srđa Janković. Panspermija i zanimljivosti o Mesecu uz poseban osvrt na to šta bi se desilo kada bi naš satelit iznenada, usled neke katastrofe „nestao“, biće teme predavanja prof.dr Dragana Gajića. Predsednik SANU akademik Zoran Knežević govoriće o asteroidima, a učešće na kampu potvrdio je i Muhamed Muminović, čuveni astronom iz BIH iz čijih knjiga su učili mnogi današnji poznati astronomi .

Gosti iz Hrvatske, članovi Vidulini Aerospace dd pripremaju interesantne prezentacije o svojim letelicama i planovima na međunarodnom aerosvemirskom tržištu, a govoriće i o astrobiološkim podacima iz prakse.

Poseban program i radionice spremne su za decu.

Astronomski kamp „Letenka“ najposećeniji je kamp u regionu za popularizaciju astronomije i astronautike. Još od 2001. godine kamp okuplja sve koji o svemiru žele više da znaju.

Organizatori su astronomska društva „Kosmos“, „Lira“ i Novi Sad“ uz podršku Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević rekla je da to ministarstvo trenutno najviše radi na tome da održi tempo koji bi dokazao da je Srbija potpuno spremna za otvaranje Klastera 3.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović rekao je da je osnovni cilj da se građani Srbije upoznaju sa trenutnim prioritetima EU i da dobiju jasnu perspektivu na koji način se Vlada Srbije priprema da odgovori na one izazove sa kojima se suočava EU.