Beozoo vrt: Medved Uroš na Sretenje nije ugledao svoju senku

foto Facebook ZOO vrt Beograd
Medved Uroš iz Beogradskog zoološkog vrta danas, kada je izašao iz pećine, nije ugledao svoju senku čime je, prema narodnom verovanju, najavio skori dolazak proleća.

“Možemo da vidimo da je jutros medved Uroš nevoljno provirio napolje iz pećine – uskoro mu se servira doručak, a medved Miša je malo stariji i nevoljniji – on kasnije izlazi”, rekao je biolog Kristijan Ovari za Tanjug. Na Sretenje se, prema tradiciji, susreću leto i zima i, kako se veruje, ako tog dana medved ugleda svoju senku, uplaši se, vrati u pećinu, ponovo zaspi i zima traje još šest nedelja. Ako, pak, ne vidi senku, zimi se bliži kraj.

“Medved se još uvek nije uplašio svoje senke, nije se vratio u jazbinu i to je znak da nam proleće dolazi. O tome svedoči i ovo fantastično vreme, a i meteorolozi kažu da neće biti još ozbiljnijih mrazeva, osim ako ‘baba Marta’ ne pokaže zube”, rekao je Ovari.

Prema njegovim rečima, sada nije teško predvideti prognozu sa modernim tehnologijama, međutim, “medvedi koriste mnogo starije i mnogo sigurnije metode – oni osećaju kakvo vreme dolazi”. On kaže da je “mala tajna” da u zoološkom vrtu medvedi zapravo nikada ne spavaju zimski san, jer imaju stalnu dostupnost hrane i nisu prinuđeni da hiberniraju.

“Mi moramo svaki dan doći da nahranimo životinje. Pozivamo vas da i tokom praznika doðete u Beozoo vrt do 17 časova i 30 minuta”, rekao je Ovari.