„Burek skandal“ trese Bosnu: U bureku sa junećim mesom pronađen DNK svinjetine

foto rts.rs

Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.

Kako navodi Federalni veterinarski inspektorat, nadzor nad pekarom „Munja“ izvršen je krajem prošle godine.

Objašnjavaju da je tokom kontrole, između ostalog, zatečen i proizvod deklarisan kao „burek mini zaleđeno“, tj. brzo smrznuto testo s nadevom od junećeg mesa.

„Za potrebe laboratorijske analize kvaliteta i mikrobiološke ispravnosti, te provjere porijekla sastojaka (mesa), u toku inspekcijskog nadzora uzeti su uzorci proizvoda i upućeni u laboratorij za ispitivanje rezidua i kvaliteta hrane, gdje je skriningom neakreditovanom metodom u sadržaju bureka utvrđeno prisustvo svinjskog proteina“, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da korišćena metoda nije akreditovana, pa su uzorak istog proizvoda naknadno poslali i u akreditovanu laboratoriju Evropske unije.

„S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNK u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa“, dodaje se u saopštenju.

Poručuju i da nastavljaju s vandrednim i redovnim kontrolama u cilju zaštite potrošača.