Dan Pozorišta – nova sezona u novom ruhu

Čitanjem poruke koja se danas čuje u svim pozorištima sveta, a koju je ove godine napisao norveški pisac i nobelovac, Jun Fose, obeležen je Svetski dan pozorišta i Dan Pozorišta „Dobrica Milutinović“.

Pošto se Pozorište „Dobrica Milutinović“ trenutno renovira, umesto na pozornici, mitrovački glumci Vladimir Balašćak i Marko Petković su poruku pročitali ispred Pozorišta.

 

Tim povodom, rodove na renoviranju Pozorišta „Dobrica Milutinović“ obišla je gradonačelnica Svetlana Milovanović i resorni načelnik Vasilj Ševo, sa saradnicima.

Očekuje se da će mitrovačko Pozorište novu sezonu dočekati u novom ruhu, a kako je rekla direktorica Jelena Janković, pozorište predstavlja žilu kucavicu kulture jedne sredine, epicentar kulturnih zbivanja i važno mesto susreta ljudi. 

Načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo je rekao da su u toku zidarski i molerski radovi u sklopu prve faze radova, a da bi se posetiocima pozorišta obezbedio još bolji ugođaj, urađena je nivelacija gledališta, čime je dobijen veći broj sedećih mesta. Što se tiče balkona, premeštena je kontrolna soba koja će biti u nivou pozornice, a u toku su radovi na bini, gde se radi noseći sloj, nakon čega se postavljaju daske koje život znače. Slede elektro radovi, instalacije svetla i tona, pa će nova sezona zasijati u novom sjaju.

Od 1961. godine svaki 27. mart se na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta obeležava kao Svetski dan pozorišta. Tim povodom, u svim pozorištima sveta se čita jedinstvena poruka, pa je tako i u Sremskoj Mitrovici pročitana ova poslanica.